Assad lover både reform og jernhånd

Syrias president Bashar al-Assad åpnet for folkeavstemning i mars da han tirsdag holdt en fjernsynssendt tale. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Syrias president Bashar al-Assad åpnet for folkeavstemning i mars da han tirsdag holdt en fjernsynssendt tale. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Syrias president åpner for folkeavstemning og en mer samlende regjering. Men lov og orden skal gjeninnføres – med jernhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden juni talte president Bashar al-Assad offentlig tirsdag. Til stor applaus fra salen på universitetet i Damaskus la Assad ansvaret for volden og uroen på utenlandske krefter og terrorister.

– Terrorismen kan ikke få noen pause – den må slås med jernhånd, sa han.

Seieren for Syria er nær, men folket må holde stand, understreket Assad.

– Vi kjemper en kamp som er enestående i Syrias historie.

Folkeavstemning

Assad er under stort press for å finne en løsning på den ti måneder lange konflikten i landet. Tusenvis av demonstranter krever reform og presidentens avgang.

Les også: Over 20 drept i Syria

Presidenten har svart med både undertrykkelse og løfter om dialog og reform, løfter som til nå ikke er innfridd.

I den nesten to timer lange talen sa Assad tirsdag at syrerne kan bli bedt om å ta stilling til en ny grunnlov i en folkeavstemning i mars og stemme fram en ny nasjonalforsamling i mai. Presidenten åpner videre for å inkludere «alle politiske krefter» i regjeringen.

Men han understreker at reformer ikke må bygges på kriser.

Ingen ordrer

Minst 5.000 personer har mistet livet i løpet av krisen i Syria, ifølge FN. Men Assad avviser at han har gitt beskjed om å skyte mot demonstrantene.

– Det finnes ingen ordrer fra noe nivå om å skyte mot sivile, understreker Assad.

Menneskerettsaktivister sier syriske sikkerhetsstyrker har gått hardt til verks mot demonstranter og regimekritikere, og myndighetene må tåle stadig sterkere kritikk for behandlingen av egne innbyggere.

Les vår samlekategori om Syria her

Den arabiske liga har sendt observatører til landet, en inngripen som har vært vanskelig å svelge for Assad. Ligaen har også suspendert Syria fra organisasjonen.

Kritiserer ligaen

Presidenten avfeier kritikken og går i stedet til angrep på den politiske situasjonen i andre arabiske land.

– Syria hadde sin første nasjonalforsamling i 1917. Hvor var de da? Det er som en lege som anbefaler pasienten å slutte å røyke mens han selv har en sigarett i munnen, mener han.

Assad sier han er overrasket over at «arabere ikke har stått sammen med Syria». Men han kommer ikke til å stenge døren for noe arabisk initiativ så lenge de respekterer syrisk suverenitet.

Nye skyteepisoder

Mens Assad sto på talerstolen i Damaskus, fortsatte volden andre steder i Syria. Åtte demonstranter ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene i Homs-provinsen tirsdag, ifølge aktivister.

– Det oppsto protester da djevelen begynte å snakke, sier aktivisten Omar Homsi til nyhetsbyrået DPA om Assads tale.

Assad selv mener han har folkets støtte.

– Jeg er ikke den som fraskriver meg ansvaret. En stilling uten folkelig støtte har ingen verdi, sa han til stor applaus i Damaskus.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden