Arbeidssøkere med utenlandske navn diskrimineres

Forskerne Arnfinn Haagensen Midtbøen og Jon Rogstad presenterte sin forskningsrapport om diskriminering i ansettelsesprosesser for barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Forskerne Arnfinn Haagensen Midtbøen og Jon Rogstad presenterte sin forskningsrapport om diskriminering i ansettelsesprosesser for barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Norske arbeidsgivere vil helst ha ansatte med norskklingende navn, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sannsynligheten for å bli innkalt til intervju synker med 25 prosent for jobbsøkere med utenlandsk navn.

– Dette forteller meg at vi har et alvorlig diskrimineringsproblem i norsk arbeidsliv, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til NTB.

Det er Arnfinn H. Midtbøen ved Institutt for samfunnsforskning og Jon Rogstad ved Fafo som har undersøkt diskriminering i arbeidslivet ved å sende ut 1.800 fiktive jobbsøknader til reelle jobbutlysninger.

Les også: – Det går godt for de fleste innvandrerne

Søknadene ble sendt ut parvis til hver stilling innen seks forskjellige bransjer. De fiktive søkerne var så identiske som mulig i alder, kompetanse og arbeidserfaring. Alle fylte minimumskravene og alle hadde full norskkunnskap – men en søker hadde norsk navn, den andre og like søknaden var fra en person med et pakistansklignende navn.

Rapporten viser at menn diskrimineres mer enn kvinner, og privat sektor diskriminerer mer enn offentlig sektor.

– Rapporten viser at vi kan legge bak oss spørsmålet om vi har et diskrimineringsproblem, men heller konsentrere oss om hva vi kan gjøre med det, sier Lysbakken som sier han blir både sint og bekymret over det han kaller virkelighetens kvotering.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden