Slipper fanger fri for å bli populær

NY LEDER: Kim Jong-un håper frislipp av fanger vil gjøre ham mer populært blant folket. Foto: PRK/Ap
NY LEDER: Kim Jong-un håper frislipp av fanger vil gjøre ham mer populært blant folket. Foto: PRK/Ap

Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, hyller sin avdøde far ved å gi fangeamnesti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea varslet tirsdag at fanger skal slippes fri til ære for den nylig avdøde lederen Kim Jong-il og hans far. Benådningen skal starte 1. februar, og markerer dermed fødselsdagene til landets to tidligere ledere.

Neste måned ville Kim Jong-il blitt 70 år, samtidig som det er 100 år siden hans far ble født.

Sliter med populariteten

Formålet med fangeamnestiet skal være å øke populariteten til den nye, unge lederen, som nå forsøker å fylle hans avdøde fars sko. Landet sliter med problemfylt økonomi.

- Oppslutningen om lederen er ikke så god, så myndighetene prøver å endre dette med benådninger, sier Nord-Korea forsker Kim Kwang-in, til The Telegraph.

Les også: Lover stø politisk kurs i Nord-Korea

Amnesty: 200.000 fanger

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange fanger som skal slippes fri og hvilke forbrytelser som skal benådes. Amnesty International har tidligere anslått at rundt 200.000 mennesker holdes fanget i politiske fangeleire, noe Nord-Korea har nektet for.

Det er første gang på seks år at det blir gitt amnesti til fanger. Amnesty International har tidligere uttalt at leirene utvides og at tallet på fanger stadig øker. Svært få opplysninger lekker ut fra det lukkede landet, og informasjonen er defor i hovedsak basert på satellittbilder.

Se satelittbildene her

Ifølge Amnesty er tusenvis av fanger dømt bare fordi de er i slekt med andre som er arrestert eller har flyktet. Mange vet ikke engang hva de er skyldig i, men tvinges til å jobbe under forhold som minner om slaveri og tortur.

Amnesty har bedt Nord-Korea om å stenge alle fangeleirene og slippe alle fangene fri.

Les også: Hevder nordkoreanere ble skutt på grensa

Idoliseres

Kim Jong-un ble landets øverste leder etter at hans far døde i desember i fjor. Kim Jong-il hadde da styrt Nord-Korea med svært hard hånd siden 1994.

Les også: Nord-Korea sørger over bortgangen av Kim Jong-il

Siden sønnen tok over styringen av landet har statlige medier lovpriset den unge lederen i 20-årene som et militært geni.

Tirsdag avga de øverste militære offiserene i landet et lojalitetsløfte til Kim Jong-un i en stor militærmarkering. Soldatene lovte å bli «menneskelige bomber og geværer» for å forsvare sin øverste leder.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden