Meny

Frykter kinesiske miner i Hormuz-stredet

I FIENDTLIG FARVANN: Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis fotografert idet det passerte gjennom Hormuzstredet i Persiabukta 12. november. Nå ligger skipet i Arabiahavet, og Iran har advart USA mot å sende marinefartøy gjennom stredet. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran kan ha skaffet seg svært avanserte miner fra Kina som de kan bruke mot amerikanske marinefartøy i Hormuz-stredet, ifølge norske militæreksperter.

Iran har advart USA mot å sende sine marinefartøy inn i Persiabukta gjennom Hormuzstredet. Den islamske republikken har markert seg med militærøvelse og rakettutskytninger i området, som er en viktig rute for oljetransport.

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole sier Iran i verste fall allerede kan ha minelagt stredet.

– Iran handler våpen fra Russland og Kina. Vi vet at kineserne produserer en type mine som er så avanserte at de kan utløses på helt spesielle skrog. De kan la tankskip passere, men utløses om det kommer et stort hangarskip, en fregatt eller destroyer, sier Bøe-Hansen.

Les flere nyheter

Minene kan ligge skjult på havbunnen og fjernaktiveres. Bøe-Hansen påpeker imidlertid at man ikke vet om Iran har kjøpt slike miner.

Iran har imidlertid kort- og mellomdistanseraketter de kan bruke mot amerikanske fartøy.

Høy puls

Utenfor Hormuz-stredet ligger nå USAs store hangarskip USS John C. Stennis sammen med andre marinefartøy. USA har gjort det klart at de ikke vil godta at Iran kontrollerer transportruta. Derfor vil de trolig før eller siden trosse trusselen fra Iran og sende skip gjennom stredet igjen.

Les også: Obama mener verden er samlet mot Iran

– Det er klart at amerikanerne vil ta alle forholdsregler idet de passerer. De aller fleste jagerflyene vil være oppe i luften, slik at USA blir rammet minimalt dersom hangarskipet skulle gå på en mine, sier Bøe-Hansen.

– Pulsen vil være relativt høy, legger han til.

USA vil svare på et mineangrep med en umiddelbar offensiv for å slå ut iranske militæranlegg i området rundt. Det vil de klare i løpet av ganske kort tid, er militærekspertenes antakelser.

Tomme trusler?

Iran har spilt et høyt spill med trusler og militære demonstrasjoner den siste tiden.

Les også: – Skipet bør ikke vende tilbake

– Dersom de ikke gjør noe når amerikanerne vender tilbake, bli det oppfattet som at de kaster ut tomme trusler. Det vil gjøre noe med legitimiteten og selvoppfattelsen hos iranerne. De har trengt seg selv inn i et hjørne, mener Bøe-Hansen.

Bøe-Hansen er imidlertid ikke blant dem som tror at de amerikanske kampflyene vil bombe iranske atomanlegg, verken nå eller senere.

Les også: Iran har begynt å anrike uran i underjordisk anlegg

– Det ville få katastrofale følger, påpeker han, med henvisning til faren for spredning av radioaktivt materiale.

Både i Israel og USA diskuteres muligheten for å angripe iranske atomanlegg i løpet av det neste året, for å hindre eller forsinke Irans atomprogram. Mange frykter at Iran er nær ved å skaffe seg en atombombe, men Iran hevder atomprogrammet er fredelig.

Les flere nyheter

Populært