Meny

Måtte grave fram by fra snøen

Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalgarden måtte grave fram byen Cordova i Alaska etter at det har falt 4,5 meter snø hittil i vinter.

Tak har kollapset, snøskred har gått og flere innbyggere har blitt innestengt i sine hjem i fiskelandsbyen Cordova i Alaska på grunn av enorme mengder snø hittil i vinter.

På en natt kom det hele tre meter snø lavende, melder Huffington Post. Og med en værmelding som viste mer snø og mer regn, gikk katastrofealarmen i småbyen med 2000 innbyggere.

I helgen ble 70 medlemmer fra nasjonalgarden sendt til Cordova for å grave stedet fram fra snøen.

Les også: 1400 passasjerer fanget under snøen

Også i byen Nome har været skapt store problemer for lokalbefolkningen. Her risikerer de 3500 innbyggerne å måtte klare seg uten forsyninger etter at isen har blitt for tykk til at skip klarer å komme fram.

Den amerikanske kystvakten har nå sendt en isbryter til byen for å hjelpe et russisk forsyningsskip å legge til kai. Det er ennå usikkert når skipet vil være framme.

Hittil har ingen mennesker blitt skadd eller mistet livet i ekstremværet.

3,02 meter snø i Oslo i 1951

Meteorolog Knut Iden ved Meteorologisk Institutt i Oslo tar snømengden fra Alaska med en klype salt.

– Jeg synes tre meter høres ekstremt ut, men om det er vind og drift er det mulig at det kan samles mye et sted, forteller Iden til ABC Nyheter.

Ifølge meteorologen er det meste som er målt av snønedbør på et døgn i Norge 130 mm i Vennesla. Han er imidlertid usikker på hvor stor snødybde det var, ettersom snøen var fuktig og våt.

– Men tommelfingerregelen er at én mm tilsvarer én cm tørr snø.

Iden kan ikke si noe om den høyeste snødybden som er registrert i Norge, men forteller at det i 1951 var rekordmye snø på østlandsområdet med hele 3,02 meter snø på Tryvannshøyden i Oslo i april.

– Den største nedbøren som er registrert i Norge på et døgn, er på 229,6 mm på Vestlandet. Hadde denne nedbøren kommet som snø, er det klart at det hadde blitt mye, sier han.

Les flere nyheter her

Populært