Bommet på taksten med 135 millioner

MILLIARDBEDRIFT: Fabrikken til I.P. Huse, som ligger på Harøya i Sandøy kommune, produserer blant annet vinsjer til spesialfartøy og flytende oljeinstallasjoner. Foto: IP Huse
MILLIARDBEDRIFT: Fabrikken til I.P. Huse, som ligger på Harøya i Sandøy kommune, produserer blant annet vinsjer til spesialfartøy og flytende oljeinstallasjoner. Foto: IP Huse
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandøy kommune, en milliardbedrift og en takstmann er brikker i en saga om kommunal eiendomsskatt i Møre og Romsdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Eiendomsskatt
  • Eiendomsskatten er en frivillig kommunal skatteform, og det er kommunestyret som avgjør om den enkelte kommune skal ha eiendomsskatt.
  • Det er også opp til den enkelte kommune å bestemme utformingen av eiendomsskatten innenfor rammene fastsatt i eigedomsskattelova.
  • Satsen for eiendomsskatten skal være mellom 2 og 7 promille av takstgrunnlaget.
  • I 2008 hadde 276 kommuner eiendomsskatt i en eller annen form.
  • Kommunenes samlede inntekter fra eiendomskatten er i overkant av 6 mrd. kroner, og skatten er således en viktig kilde til finansiering av mange kommuners tjenestetilbud.

(Kilde: regjeringen.no)

Stridens kjerne bunner i at romsdalsbedriften I.P. Huse , som bygger utstyr for offshorebransjen, nylig fikk den kommunale verdivurderingen sin redusert fra 215 til 80 millioner kroner, skriver Norsk Industri.

Bedriften har hele tiden ment at den opprinnelige takseringen var feil, og dermed beskatningsgrunnlaget, men tapte i første omgang mot Sandøy kommune i Romsdal tingrett.

Saken ble derfor anket videre til Frostating lagmannsrett. Der oppdaget Sandøy kommunes egen advokat feiltakseringen i forkant av takstmannens egen vitneforklaring.

I.P. Huse vant dermed frem med sin sak. Som følge av dette planlegger Sandøy kommune nå å saksøke takstmannen, ifølge Norsk Industri.

Les også: Slik regnes eiendomsskatten ut

Rådmann står på sitt

Det viste seg at samtlige bedrifter i kommunen, med unntak av I.P. Huse, var taksert etter utleieverdien og ikke substansverdien som er vesentlig høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Sunnmørsposten fastholder likevel rådmann Lasse Larsson Fjørtoft at han mener den opprinnelige taksten av I.P. Huse ble gjort på riktig grunnlag, og at det reelle problemet er at de andre bedriftene i kommunen er taksert for lavt.

– Det blir selvsagt opp til kommunestyret å vurdere om alle bedriftene skal takseres på nytt, sier Fjørtoft til avisa.

– Glad I.P. Huse vant

Bransje- og industripolitisk direktør Knut E.Sande i Norsk Industri mener derimot det er en uting at den kommunale eiendomsskatten utlignes på nær sagt vilkårlig vis.

– Jeg er glad for at I.P. Huse vant frem. Maskiner og utstyr skal ikke være en del av beskatningsgrunnlaget. Dette har vi tatt opp flere ganger med finansminister Sigbjørn Johnsen, som har delvis erkjent at vi har rett, sier han til Norsk Industri.

Les også: Eiendomsskatten følger partiskiller

Les også: Disse kommunene har høyest skatte- og avgiftsnivå

Les flere nyheter