Meny

Ap-topp varsler strengere regler for løslatelse

SKUTT MOT: Tiller distrikspsykiatriske senter i Trondheim, som ble skutt ved to anledninger i romjula. Til høyre: Aps Jan Bøhler. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets Jan Bøhler varsler lovendringer som vil gjøre det vanskeligere å bli løslatt fra tvungent psykisk helsevern.

– For dem som blir erklært utilregnelige av domstolen, må vi sikre at rutinene for å bli «friskmeldt» står i forhold til alvoret i den forbrytelsen man blir funnet skyldig i. Da må vi se nøye over bestemmelsene som skal ivareta samfunnsansvaret, om de er sterke nok, sier Bøhler til VG.

Ap-politikeren, som er første nestleder i Stortingets justiskomité, viser til en fersk dom der en person som ble «friskmeldt,» deretter ble overført til kriminalomsorgen ut fra samfunnsvern og gjentakelsesfare.

Les også: Forskere reagerer på vurderingen av Breivik

Han mener denne dommen viser at det ikke nødvendigvis er til gunst for gjerningsmannen å bli erklært utilregnelig og i stedet dømt til tvungent psykisk helsevern med håp om tidligere løslatelse.

– De som i det siste har antydet at gjerningsmannen fra 22. juli kan komme ut igjen om noen år dersom han blir dømt til tvungent psykisk helsevern, skaper unødig usikkerhet blant ofrene og andre berørte, sier Bøhler.

Les også: Minst fem drapsmenn har rømt fra psykisk helsevern

Han sier det er aktuelt å endre kriteriene for gjennomføring av tvungent psykisk helsevern også mens Breivik eventuelt skulle sone en slik dom.

– Dommen i Høyesterett er en del av denne beredskapen og må være med i debatten om hva som venter massemorderen, sier han.

Les flere nyheter

Populært