Iran har begynt å anrike uran i underjordisk anlegg

Iranske teknikere ved et anlegg for produksjon av uranbrensel til en tungtvannsreaktor. Arkivfoto fra 2009. Foto:  Scanpix/AP.
Iranske teknikere ved et anlegg for produksjon av uranbrensel til en tungtvannsreaktor. Arkivfoto fra 2009. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stillingskrigen mellom Iran og Vesten fortsetter. Iran har nå begynt å høyanrike uran dypt inne i et fjell, bekrefter Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med nyheten om at en amerikansk statsborger er dømt til døden for spionasje i Iran, tilspisser mandagens opplysninger om påbegynt anriking i Fordow-anlegget konflikten mellom Iran og Vesten.

En stor del av konflikten handler om iranernes atomprogram. Vesten frykter Iran bruker programmet til å utvikle atomvåpen, noe iranerne selv avviser.

Sjefen for Irans atomenergiorganisasjon sa nylig at anlegget snart ville være i drift, og mandag bekreftet IAEA i Wien at arbeidet er i gang.

– IAEA kan bekrefte at Iran har startet produksjonen av uran anriket opp til 20 prosent ved Fordow-anlegget, opplyser talsperson Gill Tudor.

Les også: Amerikaner dømt til døden i Iran

Byrået fører tilsyn med alt kjernefysisk materiale på anlegget, sier hun.

USAs utenriksdepartement mener det er et brudd på Irans forpliktelser dersom landet har begynt å anrike uran i Fordow.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom de anriker ved Fordow til 20 prosent, er dette en ytterligere opptrapping av bruddene deres på atomforpliktelsene, sier talsperson Victoria Nuland.

Flyttet til Fordow

Iran har i flere måneder sagt at anlegget for høyanriket uran skulle flyttes fra Natanz til Fordow.

– Alle kjernefysiske aktiviteter, deriblant anriking av uran ved anleggene både i Natanz og Fordow, er under tilsyn av Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, sier Irans utsending til byrået, Ali Asghar Soltanieh, til TV-kanalen al Alam.

Les også: Stadig kjøligere forhold mellom Iran og Vesten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyanriket uran kan brukes til både sivilt og militært bruk, mens lavanriket uran, som Iran lenge har framstilt, kun kan benyttes til kraftproduksjon.

Kan bli konfrontasjon

Det kan komme til militær konfrontasjon mellom Iran og vestlige land, mener forskeren Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er mer spent enn den har vært tidligere. Hvis det skjer en provokasjon, for eksempel at USA sender sitt hangarskip tilbake til golfen og det krysser inn i iransk territorialfarvann, kan Iran finne på å reagere. Så reagerer USA, og så har vi det gående, sier Erslev Andersen til Politiken.

Les også: Iran advarer USA

Han ser imidlertid ikke for seg en invadering av Iran, men mulige bombeangrep.

Midt i landet

Det underjordiske Fordow-anlegget ligger like utenfor sjiamuslimenes hellige by Qom, sentralt i landet. Anlegget ble kjent for omverdenen i 2009.

Irans erkefiender, USA og Israel, har ikke utelukket at de kan komme til å angripe landet militært hvis det ikke blir en diplomatisk løsning på atomstriden.

Ifølge diplomater har iranerne ønsket å flytte anrikingen til Fordow for å beskytte virksomheten mot eventuelle angrep fra fienden.

Les flere nyheter