Romney: - Jeg liker å kunne sparke folk

VIL SPARKE: Mitt Romneys partifelle Donald Trump ga mange «sparken» i sin populære tv-serie «The Apprentice». Nå er det Romney som vil sparke. Foto: AFP
VIL SPARKE: Mitt Romneys partifelle Donald Trump ga mange «sparken» i sin populære tv-serie «The Apprentice». Nå er det Romney som vil sparke. Foto: AFP

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney (64) tok en «Trump».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg liker å kunne sparke folk som leverer tjenester til meg, sa Romney under et frokostmøte med 300 næringslivsledere i Nashua i New Hampshire mandag.

Kommentaren var svar på et spørsmål om helseomsorg fra salen, og den tidligere Massachusetts-guvernøren refererte til å kunne skifte forsikringsselskap.

Les også: Romney styrer mot seier

Temaet er en hjertesak for republikaneren. Mens Romney var guvernør i Massachusetts, fikk han innført obligatorisk helseforsikring for alle. Dette var den første staten i USA som innførte en slik ordning. Romneys konkurrenter mener planen ligner for mye på Obamas reformplaner for helsevesenet, som republikanerne er sterkt kritisk til.

– Neppe forsiktig språk

– Jeg ønsker at folk skal ha en individuell forsikring. Det betyr at forsikringsselskapet har et insentiv til å holde deg frisk. Det betyr også at hvis du ikke liker det de gjør, så kan du sparke dem. Jeg liker å kunne sparke folk som leverer tjenester til meg. Hvis noen ikke yter god nok sørvis, ønsker jeg å kunne si: Jeg kommer til å skaffe noen andre til å levere denne tjenesten, sa Romney.

Nettstedet Politico mener uttalelsen om å sparke folk «neppe er forsiktig språk fra en kandidat som kritiseres for å delta i store oppsigelser». Eks-guvernøren tjente millioner som direktør i firmaet Bain Capital, et selskap som kjøper opp bedrifter og omorganiserer dem.

– Villige til alt

Rivalene misforsto kommentaren i Nashua med vilje og grep begjærlig muligheten for å henge ham ut som en elitist som ikke har kontakt med folks virkelighet.

– En ting som skiller meg fra Romney, er at han liker å si opp folk. Jeg liker å skape arbeidsplasser, sa Jon Huntsman, den eneste moderate kandidaten i feltet, eventuelt ved siden av Romney.

Det kan synes bakvendt at Romney blir angrepet fra høyre for å være grådig og gi folk sparken, men det gjenspeiler situasjonen USA er i, med rekordhøy arbeidsløshet og en kommende valgkamp som vil dreie seg om økonomien.

Newt Gingrich har gått så langt som å beskylde Romney for å loppe selskaper.

Nylig sendte han ut en trailer for en 27 minutter lang videofilm hans tilhengere har produsert, som går inn på Romneys rolle som sjef for Bain Capital.

I traileren anklages Romney og hans tidligere kolleger for å profittere på bekostning av ansatte som fikk sparken i forbindelse med reorganiseringen.

– Deres grådighet ble bare overgått av at de var villige til alt. Ingenting ble spart, ingenting betydde noe bortsett fra grådighet, sier fortellerstemmen i videoen, som er produsert av super-PACen Winning Our Future som støtter Gingrich.

Mot seier?

Selv prøver Romney etter beste evne å forsvare sine bedrifter i næringslivet.

Søndag sa 64-åringen at han selv har kjent på frykten for å miste jobben, men kampanjeapparatet hans kunne ikke gi eksempler på når han var redd for å få sparken, skriver Huffington Post.

Les også: – Romney styrker vinnersjansene

Romney er favoritt foran nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag. Etter den hårfine seieren i avstemningene på nominasjonsmøtene i Iowa mener de fleste at en ny stor seier i New Hampshire, toppet av en seier til i South Carolina 21. januar, praktisk talt vil garantere ham nominasjonen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden