Meny

Forsikringsselskap: Dette er like farlig som fyllekjøring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kjøre bil mens man er kraftig forkjølet eller har influensa, er som å kjøre med fire doble whisky innabords, hevder britisk forsikringsselskap. Drastisk sammenligning, mener norsk forsker.

En undersøkelse fra forsikringsselskapet Young Marmalade slår fast at influensasyke og forkjølede bilførere lett mister konsentrasjonen og setter seg selv og andre bilister i fare.

Selskapet kom frem til dette ved å feste svarte bokser – lik dem vi finner på fly - til tusenvis av biler. Boksene registrerte fart, bremsing og runding av hjørner.

– Reagerer mye senere

Young Marmalade så en kraftig forverring i kjøreegenskaper hos dem som var forkjølet eller syke med influensa. En deltaker, som fikk kjøreferdighetene målt til 95 prosent når han var frisk, skårte bare 60 prosent når forkjølelsen satte inn.

Se også: Kvinne tatt naken i 206 km/t

– Når bilister er forkjølet, reagerer de mye senere. De bremser senere og beregner dårligere når de runder svinger.  Å kjøre mens du er forkjølet er nesten som å drikke mye alkohol, sier Nigel Lacy, talsmann hos Young Marmalade, til ABC News.

Å kjøre mens man er influensasak er som å kjøre etter å ha drukket fire doble whisky, hevder forsikringsselskapet.

Distrahert

– Det hørtes drastisk ut. En slik mengde tilsvarer en ganske høy promille, og det er vanskelig å finne en helsetilstand som gir så høy risiko i trafikken. De aller fleste helseplager er forbundet med økt ulykkesrisiko, men det er få tilstander som gir en stor økning i risikoen, sier Fridulv Sagberg, cand.psychol. og forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI), til ABC Nyheter.

Transportøkonomisk institutt (TØI) har undersøkt koblingen mellom sykdom og ulykkesrisiko i trafikken, men Fridulv Sagberg sier deres studie ikke gjorde det mulig å konkludere. Han mener imidlertid at hovedslutningen i den britiske studien høres rimelig ut.

– Er man forkjølet, blir man mer distrahert. Å pusse nesa og nyse vet vi at øker ulykkesrisikoen, sier Sagberg.

Henger sammen med søvn

Ifølge Young Marmalade er det først og fremst manglende søvn som gjør influensasyke bilister farligere i trafikken. Fridulv Sagberg har samme inntrykk.

– For mange år siden spurte vi folk som hadde vært involvert i ulykker om en lang rekke risikoforhold. Her var det særlig søvnrelaterte helseproblemer og synsproblemer som slo sterkest ut, forteller Sagberg i TØI.

Se også: Mann lå på panseret i tre kilometer

– Bør man ganske enkelt droppe å kjøre bil hvis man er forkjølet eller har influensa?

– Alle har en alminnelig plikt til ikke å kjøre når de ikke føler seg opplagt, men dette blir forsåvidt ivaretatt av det regelverket som finnes. Om forkjølelse er tilstrekkelig til å parkere bilen, er vanskelig å si. Folk reagerer forskjellig. Har man feber, er man som regel indisponert, sier forskeren til ABC Nyheter.

Les flere nyheter

Populært