Meny

Frykter drapsmannen vil returnere til Norge

Bilder av Osman Omer Osman og de andre som rømte fra fengselet er frigitt av irakiske medier. Faksimile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til drepte Marita Strøm frykter at Osman Omer Osman skal komme til Norge etter at han lørdag rømte fra fengsel i Nord-Irak.

Osman, som sonet livstidsdom for drapet på sin norske kone Marita Strøm i 2004, rømte lørdag morgen sammen med ti andre fra fengselet i Sulaymaniya i Nord-Irak. Gjennom en 80 meter lang tunnel rømte fangene uten at noen ansatte i fengselet fikk det med seg.

Redde

Hjemme i Namsos frykter nå familien til den drepte norske kvinnen at Osman vil forsøke å oppsøke dem. Marita Strøm etterlot seg tre døtre som i dag er åtte, ti og tolv år gamle. De to eldste døtrene var vitner da moren ble drept under familiens reise i Nord-Irak i 2004.

Marita strøms søster, Unni Strøm, sier beskjeden om rømmingen ripper opp i gamle minner og at familien heretter vil se seg over skulderen og være redde.

– Dersom han ikke blir tatt der nede, klarer han å komme seg hit. Det er bare snakk om nok penger og hjelp, det er ikke noe problem for ham. Men vi må bare ta det som kommer, slik vi alltid har gjort, sier Unni Strøm til Adresseavisen.

Krever penger

Senest i fjor krevde Osman livforsikringen på om lag 1 million kroner etter ektefellen han selv beordret drapet på. I stedet for at pengene uavkortet går til barna kjemper han som tidligere ektemann for å beholde 60 prosent av forsikringen. Like før jul anket han avslaget på kravet til lagmannsretten.

Les også: Arvestrid i retten sju år etter drap i Irak

Barnas advokat Endre Gansmo Lysø sier til Adresseavisen at de ikke kan utelukke at Osman vil forsøke å oppsøke barna dersom han ikke raskt blir pågrepet.

Osman hevder han er uskyldig dømt. Han innrømmet først at han hadde leid to menn til å drepe ektefellen, men trakk senere tilståelsen. Han ble først dømt til døden for drapet, men dette er senere omgjort til dom på livstid. Han har siden dommen ble avsagt sonet i Sulaymaniya i Nord-Irak, mens hans norske forsvarer har forsøkt å få til en overføring for soning i norsk fengsel.

Les flere nyheter

Populært