Meny

Forskerfusk florerer

Ifølge artikkeldatabasen Web of Science ble rundt 400 artikler og resultater trukket i løpet av 2011. Lite tyder på at 2012 blir noe bedre.(Foto: Lise Åserud/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere vitenskapelige artikler blir trukket tilbake grunnet juks, og forskning som ikke holder mål.

Vitenskapelige tidsskrifter har de siste årene trukket tilbake langt flere artikler enn de pleier, melder videnskab.dk.

Det vises til Retraction Watch som så langt i 2012 har listet opp syv ulike publiserte forskningsresultater som har lidd denne skjebnen.

Blant annet dreier det seg om forskning på kreft og stamceller. Utviklingen i inneværende år tyder dermed på at den negative trenden fra 2011 fortsetter.

Ifølge artikkeldatabasen Web of Science ble rundt 400 artikler og resultater trukket i løpet av fjoråret.

På toppen av dette kommer alle de artiklene som ikke trekkes tilbake, men hvor redaktøren advarer om mulige feil.

Videnskab.dk omtaler også en rekke forskere som har blitt tatt for juks mange ganger.

En av dem er Diederik Stapel, som ifølge The Scientist kan ha fabrikkert så mye som 100 forskningsartikler. Stapel er for øyeblikket suspendert, og flere av hans forskningsrapporter er under etterforskning.

I Norge ble en forsker senest i fjor vår avslørt for omfattende forskningsjuks, men samme person fortsatte å publisere artikler.

Forskningsetiker Nicholas Steneck ved University of Michigan mener økningen i antallet saker som innvolverer forskningsjuks henger sammen med økt oppmerksomhet rundt forskningsjuks, digitale verktøy som gjør det lettere å avsløre plagiering og større åpenhet om feil i tidsskriftene.

- Jeg mener det ikke er noen tvil om at vi oppdager mer juks, og at systemet reagerer mer på vitenskapelig uredelighet. Det er blitt mer akseptabelt for tidsskriftene å ta del i prosessen, sier han til Nature News.

Les også: Siteres mindre enn danskene

Les flere nyheter

Populært