Fire av fem solarier har for høy UV-stråling

Under en storkontroll i regi av Statens strålevern ble rundt 20 solarier stengt på stedet grunnet akutt helsefare. (Foto: Scanpix)
Under en storkontroll i regi av Statens strålevern ble rundt 20 solarier stengt på stedet grunnet akutt helsefare. (Foto: Scanpix)

Statens strålevern slår alarm etter stor kontroll, der flere solarier ble stengt umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer frem i en ny rapport fra strålevernet. I alt ble 410 solarier over hele landet kontrollert, og i 77 prosent av tilfellene var UV-strålingen høyere enn det som er tillatt.

- Sterke rør øker faren for forbrenning hos kundene betraktelig, konkluderer Merete Hannevik, leder for Seksjon ikke-ioniserende stråling ved Statens strålevern.

- Oppsiktsvekkende funn

Enkelte av solariene som ble kontrollert hadde mer enn tre ganger så sterk stråling som det som er tillatt. Rundt 20 av de kontrollerte solariene ble stengt på stedet grunnet akutt helsefare.

Kun 36 prosent av solariene ga korrekt informasjon og veiledning til kundene.

- Dette er oppsiktsvekkende funn, sier Hannevik til VG.

Og funnene er problematiske på flere måter. Blant annet fordi ni av ti solarier er ubetjente, noe som er en svært høy andel sammenlignet med andre land i Europa.

- Havner du i en seng med tre ganger for sterk stråling, så snakker vi virkelig om en stor risiko for forbrenningsskade, sier Hannevik.

Fra 1.juli 2012 innføres det 18-årsgrense i solarier i Norge, og innen 2014 skal alle solarier ha kompetent betjening.

Vil låne utstyr til kommuner

Tilsynet viser imidlertid at informasjonen i solstudioene er bedre der kommunene har vært på tilsyn.

Kommunene har siden 2004 hatt tilsynsansvar for solariene. Problemet er at bare en av fire kommuner har gjennomført kontroller, ifølge Statens strålevern.

- Vi har derfor anskaffet måleinstrumenter for utlån til kommunene, og håper det kan bidra til å få flere kommuner på banen. Tilsyn vil bidra til å redusere andelen solarier som er for sterke, og samtidig gjøre forholdene tryggere for kundene, sier Hannevik.

Les også: Vil ha 18-årsgrense for bruk av solarium

Les også: Solarium eksploderte - syv skadd i brann

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden