Anwar frikjent for homofilianklager i Malaysia

Opposisjonslederen Anwar Ibrahim når han ankom rettsaken. Foto: AFP.
Opposisjonslederen Anwar Ibrahim når han ankom rettsaken. Foto: AFP.

Til stor jubel fra et tusentall tilhengere ble Malaysias tidligere visestatsminister Anwar Ibrahim mandag frikjent for anklager om utuktig homofil omgang med en rådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Mohamed Zabidin Diah kom til at Anwar måtte frikjennes fordi retten ikke kan utelukke med 100 prosent sikkerhet at DNA-bevisene var forurenset.

– Spesielt i en sak som dreier seg om en seksuell anklage, er retten lite villig til å dømme basert på usikre bevis, sa han. Homofili er forbudt i Malaysia, der flertallet av befolkningen er muslimsk.

Les også: Opposisjonsleder tiltalt for homosex

Bomber

Kort tid etter at Anwar hadde forlatt rettsbygningen detonerte tre små sprengladninger rett etter hverandre utenfor bygningen. Til sammen fem personer ble såret. Ifølge politiet fikk de kun lettere skader, men ble likevel sendt til sykehus.

Flere bomber gikk av utenfor rettsalen. Foto: AFP.Flere bomber gikk av utenfor rettsalen. Foto: AFP.

Anwar, som var en stigende stjerne i malaysisk politikk, ble først pågrepet i 1998, men løslatt seks år senere. Saken ble gjenopptatt i 2008, og han ble dømt i fjor, men han anket dommen til en høyere rettsinstans.

Anwar selv mener at hele rettsprosessen har vært et politisk motivert forsøk fra regjeringens side på å sabotere opposisjonen, ikke minst siden saken ble gjenopptatt rett etter at han vant valget i 2008.

Uventet

Mandagens kjennelse var uventet og kan styrke Anwars opposisjonsallianse foran valget som ventes å bli utlyst senere i år.

Selv tvitret han at han nå setter i gang valgkampen igjen med sikte på å styrte regjeringen fra sin maktposisjon.

Informasjonsminister Rais Yatim sa at dommen er et bevis på at Malaysia har et uavhengig rettsvesen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden