Amerikansk statsborger dømt til døden i Iran: - Vi er dypt bekymret

Familie og venner mener amerikanske-iranske Amir Hekmati er forhåndsdømt, og benekter at han er en spion. Ingen advokater vil representere Hekmati i Teheran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk-iransk Amir Mirzayi Hekmati er dømt til døden for spionasje for CIA i en domstol i Teheran, melder iranske medier.

– Hekmati er dømt til døden for å ha samarbeidet med et fiendtlig land (USA) og for å ha spionert for CIA, heter det i en melding fra det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars.

28 år gamle Hekmati er født i Arizona i USA, men er av iransk opprinnelse. Han skal ha blitt pågrepet i desember etter angivelig å ha forsøkt å infiltrere den iranske etterretningstjenesten.

Omstridt «tilståelse»

Iransk TV skal forrige måned ha sendt det de beskriver som en tilståelse fra Hekmati, men nå sår en tidligere kollega av Hekmati tvil om det virkelig er han som prater på opptakene.

Sherri Condon jobbet sammen med Hekmati i 2008 og 2009 på et prosjekt som handlet om å utvikle en elektronisk oversetter for amerikanske tropper i Irak.

– Det høres bare ikke ut som Amir som prater på de opptakene, sier hun til CNN.

Familien til Hekmati benekter også beskyldingene mot ham, og har uttrykt bekymring over at ikke Hekmati skal få en rettferdig behandling i det iranske rettsvesenet.

– Vi er dypt bekymret for at Amir ikke får en rettferdig rettssprosess. Vi har prøvd å skaffe ham ti forskjellige forsvarere i Teheran, men uten hell, forteller familien, ifølge CNN.

Hekmati blir i stedet representert av en statlig utpekt advokat, noe familien har svært liten tro på at vil gi Amir den hjelpen han har krav på.

Se video: Amerikaner dømt til døden i Iran

CIA avviser alt

Rett etter pågripelsen viste iransk TV en video av en glattbarbert mann som snakket flytende farsi. Den angivelige spionen forklarer at han fløy fra den amerikanske basen i Bagram i Afghanistan til Teheran hvor oppdraget var å forsøke å lokke iranerne med det som skulle fremstå som verdifull amerikansk etterretning.

CIA avviser at 28-åringen har spionert for dem, og USA har kalt rettssaken en farse og krevd ham løslatt og utlevert tilbake til hjemlandet. En talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet sa i forrige måned at beskyldningene mot Hekmati er feilaktige, men kommenterte ikke saken ytterligere.

Ekskollegaen Sherri Condon tror det var Hekmatis militære bakgrunn som skaffet ham uønsket oppmerksomhet i Iran.

– Jeg kan ikke forestille meg hva de tenkte, men jeg er enig i at han ikke ville ha vært involvert i spionasje, sier hun.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden