Carl I. Hagen krever at Mikkelsen går av

Carl I. Hagen mener direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst (innfelt) bør gå av fordi hun planlegger å reise på et fem måneder langt kurs i Roma. Bildet er tatt i bystyresalen i Oslo i desember. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Carl I. Hagen mener direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst (innfelt) bør gå av fordi hun planlegger å reise på et fem måneder langt kurs i Roma. Bildet er tatt i bystyresalen i Oslo i desember. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Carl I. Hagen (Frp) krever at direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst går av fordi hun skal på kurs i Roma mens helseforetaket må kutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lørdag at Drammens Tidende skrev om kurset som starter i februar ved NATO Defence College i Roma. Forsvarsdepartementet skal betale for kurset. Helse sør-øst skal betale bolig, kost og reise. Prisen er 350.000 kroner.

Carl I. Hagen, som representerer Fremskrittspartiet i helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune, reagerer kraftig.

– Dette er en provokasjon overfor pasientene og de ansatte som kommer til å bli rammet av de massive kuttene i Oslos sykehus. I tider med kutt og nedbemanning må særlig ledelsen vise moderasjon. Det har åpenbart verken Mikkelsen eller styret i Helse sør-øst forstått, sier Hagen.

Les også: Helsetoppens Roma-opphold får krass kritikk

Han viser til at Oslo-sykehusene i år må kutte 800 millioner kroner og 1.000 årsverk.

Krever avgang

– Jeg forventer at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tar ansvar og rydder opp. Både styremedlemmene i Helse sør-øst som har godkjent kurset og Bente Mikkelsen må gå. Helse sør-øst trenger en ledelse som både kan og vil lede helseforetaket gjennom en vanskelig tid, sier Hagen.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide sier til TV 2 at direktørens permisjon kommer på et svært ubeleilig tidspunkt.

– Sykehusene skal gjennom en stor fusjonsprosess, og denne prosessen er ikke under kontroll. Det er særdeles uklokt at direktøren reiser bort i fem måneder, sier Hareide, som også ønsker en bedre begrunnelse fra styret i Helse sør-øst.

Les også: Vil ha svar på overforbruk i Oslo-sykehusene

Senterpartiets helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, tror ikke siste ord er sagt i saken.

– Dette er nok en sak som kommer til å bli diskutert politisk til uken, sier Toppe.

– Verdifull innsikt

Mikkelsen forsvarer kurset.

– Jeg tror dette studieoppholdet vil utfordre meg, samtidig som jeg er trygg på at jeg får kunnskap og innsikt som vil være verdifull når jeg kommer tilbake som administrerende direktør i Helse sør-øst etter sommeren, sier hun.

Les også: - Manglet styrets tillit

Hun får støtte av styreleder Frode Alhaug som lørdag sa til NRK at kurset vil gjøre Mikkelsen til en bedre leder. Søndag sendte Alhaug ut en pressemelding om saken.

– Styret forventer at Mikkelsen skal sikre egen lederutvikling, etterutdanning og oppdatering. Dette har ikke latt seg gjennomføre tidligere. I slike stillinger er det alltid vanskelig å finne passende tid, skriver styrelederen i pressemeldingen.

– Helse sør-øst har en meget kompetent viseadministrerende direktør i Steinar Martinsen som tiltrer som ansvarlig leder i permisjonsperioden sammen med en velfungerende stab, skriver han videre.

Enstemmig styrevedtak

I regjeringen ser man ingen grunn til å gjøre som Carl I. Hagen sier.

– Vi har tillit til styret i Helse sør-øst og registrerer at det var et enstemmig styre som sto bak denne avgjørelsen, og at både Fremskrittspartiet og fagforeningene er representert i styret, inkludert Legeforeningen, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Les også: Helse Sør-Øst innrømmer 50.000 lovbrudd

Han mener det er rimelig at Mikkelsen kan dra på et fem måneder langt kurs.

– Styret må vurdere antall kursmåneder per år, men sammenlignet med andre yrkesgrupper er dette ikke et høyt tall, sier Kåss.

Han viser til at det her er snakk om et fem måneder langt kurs i løpet av ti år, sammenlignet med overleger som har fire måneders kurs i løpet av en fire-fem år lang periode.

– Når det er et samlet styre som har godkjent studiepermisjonen og antall måneder per år ikke er spesielt høyt sammenlignet med andre yrkesgrupper, ser ikke departementet noen grunn til å gripe inn i denne saken, sier Kåss.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært