- Nå holder det

LEI SIN EGEN LÅT: Leonard Cohen er lei av nyinnspillinger av sin gamle låt «Hallelujah». Foto: Paul A. Nordal (ABC Nyheter)
LEI SIN EGEN LÅT: Leonard Cohen er lei av nyinnspillinger av sin gamle låt «Hallelujah». Foto: Paul A. Nordal (ABC Nyheter)

Leonard Cohen ber nå om pustepause fra flere versjoner av «Hallelujah».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kanadiske låtskriveren og artisten Leonard Cohen (77) mener at det nå er for mange som har spilt inn hans klassiker «Hallelujah» fra 1984.

Den anerkjente musikeren sier dette selv i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Leser filmanmeldelser

Etter at den berømte låten nå sist ble brukt på soundtracket til den nye superhelt-filmen «Watchmen», har opphavsmannen fått med seg en filmanmeldelse der kritikeren ber om begrenset videre bruk av låten. Dette sier låtskriveren seg fullstendig enig i.

– Jeg føler det på samme måten, sier Cohen.

Les også: «Hallelujah» herjer igjen

– Jeg mener at det er en god sang, men alt for mange synger den låten, fortsetter han.

«Hallelujah» brukes ifølge avisen umotivert i en sex-scene i filmen, og for en gangs skyld er det Leonard Cohens egen originalversjon som brukes.

Mange versjoner

Siden avdøde Jeff Buckley gjorde sin uforglemmelige tolkning av «Hallelujah» på sitt «Grace»-album i 1994, har en rekke andre artister falt for fristelsen å tolke nettopp denne låten.

Les også: Gamlefar imponerer fortsatt

I Norge gjorde de såkalte «Nye Gitarkameratene» (Kurt Nilsen, Espen Lind, Askil Holm og Alejandro Fuentes) Cohen-klassikeren til en sann landeplage i 2006. I England fremførte X-Factor-vinneren Alexandra Bruke sin versjon av låten til en tilsvarende landeplage i hjemlandet to år senere, mens American Idol-finalist Jason Castro kopierte suksessen med sin versjon i USA.

John Cale, Rufus Wainwright, k.d. lang, Bob Dylan, Willie Nelson og Brandi Carlile dukker også opp på den tilsynelatende uendelige listen over artister som har spilt inn sin versjon av nettopp denne Cohen-låten.

Overeksponering og søt hevn

Til tross for det Cohen kaller overeksponering av sangen, føler han at han har fått sin søte hevn over plateselskapet Sony som han hevder ikke mente låten var god nok da han i sin tid ga den ut på singel og på albumet «Various Positions» i 1984.

Les også: Vår mann - også i sør

– De synes ikke den var god nok… Så det var en mild følelse av hevn som oppsto i mitt hjerte da låten satte nye rekorder.

Den nå 77 år gamle musikeren klager likevel ikke på ekstra royalties som han får inn på bankkontoen for de utallige versjonene av sin gamle klassiker. Leonard Cohen ble for noen år siden tvunget til å turnere etter mange års pause fordi hans tidligere manager stakk av med mesteparten av stjernens penger og gods.

Les også: Respekt!

Nytt album

Leonard Cohen er for tiden aktuell med sitt tolvte album «Old Ideas», som etter planen kommer i slutten av januar.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden