Nord-Koreas nye leder hylles som militært geni

Stillfoto av Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, som rir på hest i en ny dokumentar som ble sendt på statlig fjernsyn søndag. Foto: Reuters
Stillfoto av Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, som rir på hest i en ny dokumentar som ble sendt på statlig fjernsyn søndag. Foto: Reuters

Nord-Korea hyller sin unge leder som et militærstrategisk geni i en ny propagandafilm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentaren ble sendt søndag, handler om den nye lederens fortreffelighet og viser bilder av Kim Jong-un på toppen av en stridsvogn. I filmen lovprises hans «ypperlige militære lederskap» til bilder av lederen som gir ordrer til soldater i artilleriet, marinen og luftforsvaret.

– Den respekterte kamerat Kim Jong-un er fullkomment kyndig i alle militære strategier og utviser ypperlig militært lederskap, heter det i filmen, hvor soldater hopper av glede når de ser unge Kim.

Les også: Få slipper inn i eremittenes rike

Det kommunistiske diktaturet har utnevnt Kim Jong-un, som trolig er rundt 28 år, til sin far Kim Jong-ils «store arvtaker». Kim Jong-il døde 17. desember, og sønnen ble øverste leder for det nordkoreanske folket og landets eneveldige kommunistparti, samt øverstkommanderende for landets 1,2 millioner soldater.

Lite informasjon

Fram til for et par år siden var det få som visste noe særlig om Kim Jong-un, som antakelig ikke har noen militær erfaring. I filmen hevdes det imidlertid at Kim Jong-un skrev sin første avhandling om militær strategi allerede da han var 16 år, og at han i prosessen bare sov tre– fire timer hver natt og ofte droppet måltider til fordel for studiene.

– Vår store general Kim Jong-il kalte ham for multitalentet, geniet av genier i militær kunnskap, sies det i filmen, hvor lederen omtales som helt lik sin far og bestefar hva angår personlighet og lederskap.

Les også: - Atomvåpen blir viktig for Nord-Korea

Den 50 minutter lange dokumentaren, som ble sendt på det sørkoreanske medier spekulerer på om er Jong-uns fødselsdag, inneholdt ingen personlige detaljer eller innsikt i den unge mannens tankesett.

Idoliserer

Siden Kim Jong-ils død har nordkoreanske medier anstrengt seg for å idolisere Kim Jong-un på samme måte som de idoliserte faren og farfaren, president og nasjonens grunnlegger Kim Il-sung.

Noen analytikere mener Nord-Koreas nye leder nå kan komme til å beordre en bevisst provokasjon mot omverdenen, som en atomtest eller rakettprøveskyting, for å befeste sin stilling som sterk militær leder.

I løpet av den siste uken har nord trappet opp den fiendtlige ordbruken mot sør.

Les også: Nord-Korea sørger over bortgangen av Kim Jong-il


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden