Breivik kan ta imot besøk fra og med tirsdag

FÅR BESØK: Advokat Geir Lippestad (th) og Tord Jordet på vei inn på Ila fengsel for å møte med Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix
FÅR BESØK: Advokat Geir Lippestad (th) og Tord Jordet på vei inn på Ila fengsel for å møte med Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

Mandag ved midnatt oppheves brev- og besøkskontrollen for Anders Behring Breivik, og han vil dermed kunne få ta imot besøk fra og med tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel opplyser at ettersom Anders Behring Breivik er underlagt fengselets aller strengeste sikkerhetsregime vil det bli tatt spesielle sikkerhetshensyn ved eventuelle besøk til terrorsiktede.

– Det vil være strengere regler for Anders Behring Breivik enn for andre innsatte. Besøkende vil bli kontrollert opp mot politiets sikkerhetsregister, besøket vil finne sted i et rom med glassvegg, og det vil være ansatte til stede enten i rommet eller i rommet ved siden av – hvor de vil avlytte det som blir sagt, forteller Bjarkeid.

Besøkende må også regne med å bli undersøket av teknisk utstyr eller hund når de kommer.

Fengselets ansvar

Inntil nå er det politiet som har tatt seg av brev og henvendelser om besøk til Breivik. Når brev- og besøksforbudet oppheves mandag, blir det Ila fengsel som tar over dette ansvaret. Bjarkeid forteller at det i neste uke skal holdes et møte mellom fengselet, politiet og forsvarere for å diskutere arbeidsdelingen og spesielle hensyn.

Les også: Breiviks far vurderer å besøke sønnen i fengsel

– Foreløpig er det litt usikkert hvordan dette skal foregå. På møtet vil vi diskutere flyten mellom de ulike aktørene, hvem som skal ha ansvar for hva og hvilke hensyn som skal tas i forbindelse med at dette er en innsatt på avdeling for særlig høy sikkerhet, sier Bjarkeid.

Ifølge de generelle besøksreglene for fengselet kan en innsatt motta ett besøk per uke, og de som ønsker å avlegge en innsatt et besøk, må søke om dette.

Brevkontroll

Siden et fengslingsmøte i begynnelsen av desember har Anders Behring Breivik vært underlagt brevkontroll. Det betyr at han ikke har hatt totalt forbud mot å motta brev, men politiet har plukket ut hvilke brev han får lese. Brev som kan skade etterforskningen, er blitt holdt tilbake.

Les også: Ung asiat forfalsket dokumenter for Breivik

Brevene begynte å strømme inn allerede like etter 22. juli-angrepene. Han skal ha fått mange kjærlighetsbrev, hatbrev og tilbud om frelse, i tillegg til en stor bunke regninger.

I desember hadde han totalt mottatt mellom 200 og 300 brev fra inn- og utland.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært