Stein fra Galdhøpiggen blir skulptur i Oslo

HØYT OVER HAVET: Stein fra Galdhøpiggen hentes til Oslo for å bli blant annet klatrestein for barn. Foto: Manuel Werner
HØYT OVER HAVET: Stein fra Galdhøpiggen hentes til Oslo for å bli blant annet klatrestein for barn. Foto: Manuel Werner

Steiner fra Galdhøpiggen i Jotunheimen skal flyttes til Grünerløkka i Oslo for å tjene som skulptur, turistattraksjon og klatrestein for ungene i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En bit av Galdhøpiggen på Grünerløkka» er motto for dette kunstprosjektet i regi av Oslo kommunes utsmykningsordning og bildekunstneren Anna Daniell. Nasjonalparkstyret for Jotunheimen og Utladalen vedtok like før jul å si ja til en søknad om å ta ut inntil to steiner med helikopter fra Galdhøpiggen, går det fram av et brev fra nasjonalparkstyret til Anna Daniell.

Der blir det opplyst at det er avsatt 500.000 kroner til prosjektet, som etter planen skal fullføres i løpet av høsten 2012.

– Reklame for Galdhøpiggen

I søknaden om steinflytting fra Jotunheimen til Olaf Ryes plass på Grünerløkka blir det opplyst at det er ønskelig å hente en stein med høyde på cirka to meter og grunnflate på cirka 120 x 120 centimeter. I nasjonalparkstyrets vedtak refereres også følgende fra søknaden:

Les også: Helikopter skal tømme dobøtter fra Galdhøpiggen

«Steinen blir en invitasjon til å tenke over forholdet mellom by og natur ... Skulpturen kan på den måten også sees på som en slags reklame for Galdhøpiggen og tilhørende naturopplevelser, plassert midt i byen.»

I søknaden blir det påpekt at «å bestige fjell er godt forankret i vår kultur», at «det gir en fysisk gjennomførbar mestringsfølelse» og at barn kan klatre på fjellbiten. En bit av Galdhøpiggen midt i byen kan gi en påminnelse om det viktige «pusterommet» som naturen kan være for byfolk, heter det i søknaden.

Enda et argument framheves: «Prosjektet har iboende et stort potensial for publisitet og mediedekning, da det ikke er hver dag Norges høyeste fjell kommer til Oslo.»

Vernebestemmelser

Nasjonalparkstyret har behandlet denne saken fordi Galdhøpiggen (2.469 m.o.h.) ligger i Jotunheimen nasjonalpark, der vernebestemmelsene setter forbud mot uttak av stein. Motorferdsel, også med helikopter, er heller ikke tillatt uten dispensasjon.

Les også: Slik måles høyder på fjell

Det går fram av vedtaket at nasjonalparkstyret ser positivt på søknaden, blant annet fordi det her er tale om så lite kvantum – «en større og en noe mindre stein» – at dette ikke vil ha noe negativ virkning på verneformålet, så sant steinene tas ut på et sted som ikke direkte berører spesielt verdifulle kvartærgeologiske forekomster.

Det er også satt visse andre vilkår for tiltaket, og nasjonalparkstyret gjør oppmerksom på at vedtaket kan påklages innen tre uker etter at det er gjort kjent.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært