Romney styrer mot seier

KONKURRENTER: Mitt Romney (t. h) og Ron Paul kjemper om ordet under en debatt mellom republikanske presidentkandidater i Manchester i New Hampshire lørdag. Foto: Reuters
KONKURRENTER: Mitt Romney (t. h) og Ron Paul kjemper om ordet under en debatt mellom republikanske presidentkandidater i Manchester i New Hampshire lørdag. Foto: Reuters

Dersom Mitt Romney vinner nominasjonsvalgene i New Hampshire og South Carolina, har han nominasjonen i boks, mener konservative kommentatorer i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle vet at Romney tirsdag må vinne i New Hampshire, der han er på hjemmebane. Det var i utgangspunktet langt fra åpenbart at han ville vinne i South Carolina, men meningsmålinger viser at han nå leder også der. Vinner han der, er løpet kjørt, sier Jan Arild Snoen i Minerva til NTB.

Han viser til en meningsmåling som er i ferd med å tas opp i helgen av meningsmålingsinstituttet PPP i South Carolina. Etter første dag tvitret PPP at Romney ledet med 10 prosentpoeng over Newt Gingrich og Rick Santorum.

Les også: – Romney styrker vinnersjansene

De siste meningsmålingene i New Hampshire, der de sosialt og religiøse konservative ikke står så sterkt, viser at Romney har rundt 40 prosent. Santorum har økt etter det gode resultatet i Iowa, men ligger fortsatt bare på 11 prosent.

God posisjon

Ken Burton, leder i Republicans Abroad i Norge, er enig og sier han tror Romney nå er i posisjon til å sikre seg nominasjonen.

– Han har momentumet, og Romney virker å være ustoppelig lenge før supertirsdagen, sier han og viser til nominasjonsvalg og nominasjonsmøter i en rekke delstater etter South Carolina 21. januar der Romney bør vinne.

De republikanske kandidatene gjennomførte to debatter i helgen, og i den første kunne Romney holde en lavere profil mens de andre kandidatene kranglet seg imellom om offentlige utgifter, lederskap, nasjonal sikkerhet og militærtjeneste.

Les også: Foretrekker Huntsman over Romney

Mer offensive rivaler angrep Romney i den siste debatten med anklager om at han er en moderat politiker med en økonomisk politikk som Newt Gingrich mener er «så svak at den ligner Obamas».

Ingen truer

Den eneste andre kandidaten som kan nærme seg Romney i New Hampshire, er Ron Paul. Med sine frihetlige ideer er han populær i den lille delstaten i nordøst, men ideene hans er likevel så ytterliggående at han ikke har sjanse til å bli nominert.

Les også: Romney: – Europa må klare seg selv

Jon Huntsman, som er den eneste moderate i feltet ved siden av Romney, satser alt på New Hampshire. Men han ligger langt bak med rundt ti prosent, og Snoen mener han er ute om han ikke gjør det bedre enn det.

Michele Bachmann trakk seg etter sin svake opptreden i Iowa, og Texas-guvernør Rick Perry fortsetter ifølge Snoen til South Carolina trolig bare for å få anledning til å vise seg fram i en sørstat der han føler seg hjemme. I New Hampshire har han en oppslutning på 1 prosent.

Les også: – Flertallet har svært få muligheter

Den ukjente faktoren

Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum gjorde det svært godt i Iowa og kan bli en samlende figur for konservative republikanere som leter etter et alternativ til Romney.

Men Snoen har ikke helt troen på at Santorum kan bli en samlende kandidat gjennom hele nominasjonsprosessen.

– Santorum får ikke det til uten at en av de andre trekker seg. Og verken Perry eller Gingrich trekker seg ennå, sier han.

Han mener Santorum har nådd toppen, og at gravingen etter negative ting i fortiden hans begynner nå.

Les også: Bachmann ut av nominasjonskampen

Snoen tror Perry trekker seg etter South Carolina. Gingrich er derimot forbannet og hevnlysten etter Iowa, der han ble utsatt for en intens negativ kampanje fra støttespillerne til Romney og Paul.

– Men kampanjen hans ser ut til å være i fritt fall. Han er sur og grinete nå, og slik sutring vil heller ikke hjelpe ham, sier Snoen.

Visepresidentmateriale

Burton prøver å se lenger fram og er opptatt av om Santorum kan bli en aktuell visepresidentkandidat for Romney.

– Dersom Romney blir presidentkandidaten, trenger republikanere noen som kan tiltrekke den solide konservative velgergruppen. Romney dekker selv sentrum, sier han.

Les også: Huckabee sier nei til presidentkandidatur

Et annet godt argument for Santorum er ifølge Burton at han er fra den viktige vippestaten Pennsylvania.

– Om ikke Obama greier å vinne Ohio og Pennsylvania, skal det godt gjøres å bli gjenvalgt, og med Santorum på laget bør Republikanerne vinne Pennsylvania, mener Burton.

Romney vant Iowa med hårfin margin over Rick Santorum


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært