Holocaust-senterets påtroppende direktør trekker seg

UENIGE: Holocaust-senterets direktør Jakob Lothe (t. v) og forgjengeren Odd-Bjørn Fure. Nå trekker Lothe seg fra stillingen. Foto: Scanpix
UENIGE: Holocaust-senterets direktør Jakob Lothe (t. v) og forgjengeren Odd-Bjørn Fure. Nå trekker Lothe seg fra stillingen. Foto: Scanpix

Holocaust-senterets nye direktør, litteraturprofessor Jakob Lothe, trekker seg fra stillingen fordi forgjengeren Odd-Bjørn Fure fortsetter i en sentral posisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lothe fikk stillingen i oktober og skulle etter planen tiltre før sommeren. På et ekstraordinært styremøte ved senteret torsdag kveld, trakk han seg.

Ifølge Aftenposten er årsaken til dette at senterets avtroppende direktør Odd-Bjørn Fure, som fyller 70 år i mars, har sikret seg fortsatt makt og innflytelse som leder for et fireårig forskningsprosjekt.

Lothe var ikke informert om dette da han søkte på stillingen, og han er etter det Aftenposten erfarer også kritisk til det aktuelle forskningsprosjektet.

Holocaust-senterets styreleder Annelise Høegh sendte fredag ut en pressemelding hvor det het at Lothe trekker seg «fordi det har oppstått uenighet mellom ham og styret om retningen på et av senterets hovedsatsingsområder».

Høeg vil ikke utdype hva uenigheten består i.

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer til dette nå, sier hun til Klassekampen.

Det omstridte forskningsprosjektet er døpt «Demokratiets institusjoner i møte med en nazistisk okkupasjonsmakt: Norge i et komparativt perspektiv».

Fures kone, historikeren Jorunn Sem Fure er tiltenkt en rolle som forsker i prosjektet. Hun er i ferd med å avslutte et to år langt gjesteprofessorat ved Humbolt-universitetet i Berlin.

Styret ved Holocaust-senteret har nå tilbudt stillingen som direktør til historieprofessor Guri Hjeltnes, som ble innstilt som nummer to etter Lothe i oktober.

– Det var en overraskende og hyggelig telefon å få. Jeg må tenke på tilbudet, sier hun til Aftenposten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært