Storbrukerne spiser opp bredbåndet

LASTER NED OG LASTER NED: I USA meldes det om en eksplosiv økning i nedlastning av data. Årsaken er den nyeste versjonen av iPhone, kalt 4S. Foto: Ap
LASTER NED OG LASTER NED: I USA meldes det om en eksplosiv økning i nedlastning av data. Årsaken er den nyeste versjonen av iPhone, kalt 4S. Foto: Ap

Fattige én prosent av mobilbrukerne bruker halvparten av verdens båndbredde, og gapet bare øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjevfordelingen i forbruk blir enda verre hvis andelen ekstrembrukere utvides til 10 prosent. Denne gruppen legger beslag på hele 90 prosent av verdens trådløse bredbånd, skriver New York Times.

Tallene stammer fra en undersøkelse gjort av det britiske konsulentselskapet Arieso, som på oppdrag fra en rekke europeiske mobilselskaper fulgte forbruket til 1.1 millioner kunder gjennom ett døgn i november 2011.

Og gapet mellom ekstrembrukerne og resten bare øker.

I 2009 stod de tre mest aktive prosentene av brukerne for 40 prosent av trafikken. I 2011 var denne prosenten steget til 70, ifølge New York Times.

Les også: Mobil skal bli like billig i Spania som Norge

Hva slags type mennesker disse ekstrembrukerne er har derimot ikke Arieso undersøkt, men de har likevel en viss ide.

Til New York Times sier selskapets teknologisjef Michael Flanagan at forklaringen trolig ligger i blandingen av forretningsfolk på reise som bruker internett over 3G-nettverk, og privatpersoner med sjenerøse mobilabonnement som ser mye video.

Føler du deg truffet av beskrivelsen over, kan det være greit å vite at prisene på mobilsurfing i Europa varierer voldsomt. Har du for eksempel valgt et såkalt «billig-selskap», risikerer du at regningen blir ni ganger høyere.

Hos en mobiloperatør fant Arieso også ut at brukere av iPhone 4S lastet ned 276 prosent mer data enn personer med iPhone 3G.

Den voldsomme volummessige økningen i nedlastning har følgelig ført til økt belastning på nettverkene. Det har nå enkelte mobilselskap tatt konsekvensen av.

– Et av selskapene vi undersøkte installerte i fjor 250 miniatyrbasestasjoner, kalt mikroceller, for å håndtere trafikken fra ekstrembrukerne, sier teknologisjef Michael Flanagan til New York Times.

Les også: Velg riktig mobilabonnement

Les også: Bredbånd i lufta for 100 millioner

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært