Skyter heller mot stalinisme:Europeiske høyre- og kristelige partier kritiserer ikke Ungarn

Kjemper de for stalinisme? Titusener demonstrerte i Budapest mot Ungarns nye grunnlov mandag. Foto: Bence Járdány.
Kjemper de for stalinisme? Titusener demonstrerte i Budapest mot Ungarns nye grunnlov mandag. Foto: Bence Járdány.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den europeiske partigruppa som Høyre og Kristelig Folkeparti er medlem av, blir ikke med på kritikken av Ungarn, men framholder omstridt grunnlov som oppgjør med stalinismen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenslutningen EPP av borgerlige partier i Europa, som Høyre og Kristelig Folkeparti er medlem av, kom fredag ettermiddag med en lenge etterlyst uttalelse om situasjonen i Ungarn.

EPP blir ikke med på kritikken mot de omstridte lovene innført av den ungarske regjeringen, med EPPs visepresident Viktor Orbán i spissen.

Skyter mot stalinisme

I stedet skyter EPPs leder Wilfried Martens og lederen av EPP-gruppa i EU-parlamentet, Joseph Daul, mot den foregående grunnloven i Ungarn:

- Den nye grunnloven har erstattet en stalinistisk type grunnlov, som daterte seg fra 1949. Ungarn var det eneste landet i Sentral-Europa som ikke fikk til å utforme en ny grunnlov etter kommunismens fall, uttaler de to.

Dermed er de fullstendig i utakt med demokratibevegelsen i Ungarn, som langt fra kan karakteriseres som kommunistisk. Mandag demonstrerte de heftig mot den nye grunnloven som er innført av EPPs visepresident, Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Titusener demonstrerte mot Orbáns grunnlov.

Utfordret av røde og grønne

Både den sosialistiske og den grønne partigruppa i EU-parlamentet har oppfordret EPP til å suspendere Orbán som visepresident.

Vurderingen EPP-gruppens nå ar kommet med om situasjonen i Ungarn, er stikk i strid med holdningene til en lang liste av framtredende mellomeuropeiske politikere. Mange av dem sto i fremste rekke som opposisjonelle i kampen mot det forrige regimet i Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kaller situasjonen i Ungarn ledet av EPPs medlemsparti Fidesz som "demokratiets tilbakegang" i Ungarn.

EPP i utakt med Havel

Blant en rekke kjente navn, rakk også Tsjekkias forhenværende president Vaclav Havel å undertegne på protesten mot den nye grunnloven som EPPs visepresident fikk innført i Ungarn.

Tidligere har ABC Nyheter meldt at Høyres nestleder Jan Tore Sanner og KrF-leder Knut Arild Hareide heller ikke går inn for reaksjoner mot Orbán eller hans posisjon som visepresident i EPP.

Les også: H og KrF har Europas mest utskjelte politiker som visepresident.

Det lengste EPP strekker seg, er å si at de vil følge EU-kommisjonens råd om Ungarn. Kommisjonen har innledet en undersøkelse av om lovverket Fidesz har innført i Ungarn, kan forenes med EUs traktater.

Les EPPs uttalelse her.

Les flere nyheter her