Syria lover hevn etter selvmordsangrep i Damaskus

Flere mennesker mistet livet i det syrisk statlig fjernsyn omtaler som et selvmordsangrep i sentrum av hovedstaden Damaskus fredag formiddag. FOTO: EPA/SCANPIX.
Flere mennesker mistet livet i det syrisk statlig fjernsyn omtaler som et selvmordsangrep i sentrum av hovedstaden Damaskus fredag formiddag. FOTO: EPA/SCANPIX.

Syrias myndigheter sier de vil svare med «en jernneve» på angrepet som fredag krevde minst 26 menneskeliv i Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil slå tilbake med en jernneve mot enhver som er fristet til å leke med landets og innbyggernes sikkerhet, sier innenriksminister Ibrahim al-Shaar til statlig syrisk fjernsyn.

Angrepet skjedde da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta i et veikryss i Maidan-området i sentrum av den syriske hovedstaden, ifølge syrisk statlig TV.

Les også: - Selvmordsangrep i sentrum av Damaskus

Dødstallet steg utover ettermiddagen, og ifølge Shaar var det fredag kveld kommet opp i 26. 15 av likene var det ikke mulig å identifisere, opplyste han.

Over 60 personer, de fleste sivile, ble såret i angrepet, som skal være det tredje selvmordsangrepet i Damaskus på to uker.

Fredag kveld var det fortsatt ingen som hadde tatt på seg skylden for angrepet.

– Terrorister bak

Ifølge TV-kanalen var det terrorister som sto bak angrepet, som skjedde i et tett befolket arbeiderstrøk i nærheten av en skole.

Men også sikkerhetstjenestemenn skal ha blitt rammet, og TV-bilder viser det som ser ut til å være en ødelagt politibuss, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En politimann opplyser til aftenposten.no, som er i Damaskus, at en selvmordsbomber stilte seg opp foran en buss med sikkerhetsstyrker før han utløste eksplosivene. Eksplosjonen rammet på formiddagen idet folk var på vei til fredagsbønnen.

Les også: Valgdag preget av vold og sammenstøt

Minst 44 personer ble drept forrige måned i hendelser syriske myndigheter sa var selvmordsangrep mot bygninger som tilhører sikkerhetstjenesten i Damaskus.

– Hundrevis

Det syriske regimet har gjentatte ganger anklaget terrorgrupper, angivelig finansiert fra utlandet, for å stå bak uroen som har preget landet siden mars i fjor.

En opposisjonell aktivist i Damaskus sier demokratibevegelsen ikke har noe med angrepet i Maidan å gjøre.

– Det virker som om nærværet av islamistiske ekstremister øker i Syria for tiden. Jeg tror det finnes hundrevis av slike ekstremister som er villige til å kjempe mot regimet og sprenge seg selv i lufta, sier aktivisten, som ikke ønsker å bli navngitt, til Reuters.

– Vi kommer nok dessverre til å måtte oppleve flere slike eksplosjoner i Syria i de kommende dagene, fortsetter han.

Nye demonstrasjoner

Syriske aktivister har oppfordret til store demonstrasjoner i Syria også fredag. Demonstrantene krever blant annet at observatørene fra Den arabiske liga, som har vært i Syria i to uker, skal innrømme at de ikke har lyktes i sitt arbeid.

De arabiske observatørene ble sendt til landet for å følge med på hvorvidt syriske myndigheter overholder en plan for å stanse volden i landet.

De syriske aktivistene anmoder også om at de månedslange protestene mot regimet skal løftes høyere opp på agendaen internasjonalt.

Ifølge FN er over 5.000 mennesker drept i uroligheter i Syria siden protestene mot president Bashar al-Assad og hans regime startet i mars i fjor.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært