- Telefontrusselen er svært interessant

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire måneder før bomben gikk av i Oslo sentrum og massakren på Utøya, ringte en mannsperson regjeringens sentralbord og truet med å skyte AUF-ere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breiviks forsvarere ber politiet finne ut om det var han som i mars i fjor ringte regjeringens sentralbord og truet med å skyte AUF-ere.

– Vi har bedt om å få lydloggen fra departementet og vi har bedt om å få all mulig informasjon om denne saken, sier forsvarer Geir Lippestad.

Han karakteriserer opplysningen som interessant, men vil ikke si noe om det var hans klient som ringte.

– Hvis det var han som ringte, er det klart at det er av betydning.

Utskjelling av regjeringen

Det var sentralbordet i regjeringsbygningen R4, som ble hardt rammet av eksplosjonen, som mottok telefonhenvendelsen i mars i fjor.

Les også: Regjeringskvartalet dårlig sikret i flere år

Den ansatte som mottok samtalen, oppfattet den som utskjelling av regjeringen, melder NRK.

Personen som ringte var en mann som snakket rolig på pen østlandsdialekt. Ifølge etterforskningsmateriale som NRK har fått tilgang til, skjelte innringeren ut regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gro Harlem Brundtland ble også omtalt på en negativ måte. Personen snakket om et manifest og om å skyte AUF-medlemmer.

– Ubehagelig

Etter noen minutter ble innringeren satt videre til en ansatt i et departement, men det er ukjent hvem den ansatte var.

Les også: For store byggegjerder rundt regjeringskvartalet

Kvinnen som tok imot telefonen på sentralbordet, har vært inne til avhør, men ønsker ikke å snakke om saken og henviser til Departementenes servicesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en samtale som ble oppfattet som ubehagelig og uvanlig, sier avdelingsdirektør Eva Måge Brown.

Politiet ble informert om samtalen etter terrorangrepene. Breiviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, avventer etterforskningen, men sier hun forutsetter at politiet prioriterer å få avklart om innringeren var Breivik.

– Vi kjenner til denne samtalen som en del av saksdokumentene, og mener det er viktig å få dette avklart, sier forsvareren til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bæra sier forsvarerne har snakket med klienten om den aktuelle telefonsamtalen, men vil ikke utdype dette.

Notert på lapp

Ifølge NRK kommer det fram i politiets etterforskningsmateriale at trusselen ble skrevet ned på en lapp. Det ble også notert navn på innringer, telefonnummer og dato for samtalen. Den ansatte som mottok samtalen, opplyser at hun var vant til merkelige telefoner, men at denne var så spesiell at hun valgte å varsle sin sjef.

Saken ble imidlertid ikke tatt videre, og lappen med informasjon om samtalen ble liggende i hylla ved den ansattes pult. Eva Måge Brown sier til NRK at samtalen som blant annet inneholdt trusler mot statsministeren, Brundtland og om å skyte AUF-medlemmer, ikke ble vurdert som en konkret trussel. Dermed ble aldri politiet varslet om samtalen.

– Innringer var såpass utydelig og usammenhengende at samtalen ikke ble oppfattet som noen trussel av ekspedienten da hun mottok samtalen, sier Brown. Om innringeren var Anders Behring Breivik, kan Brown ikke uttale seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke funnet

Eksakt når telefonsamtalen fant sted er usikkert. Lappen med informasjonen om telefonsamtalen ble ifølge NRK liggende i en hylle i R4, og er ikke funnet.

Selv om det skal eksistere opptak av telefonsamtalene til og fra sentralbordet i 2011, er disse ennå ikke utlevert til politiet.

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke kommentere om de var kjent med samtalen, men på generelt grunnlag slår informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST fast at alle trusler mot høytstående politikere skal meldes inn.

– Enhver trussel politiet og PST mottar blir sjekket, sier Alsén.

Fredag ble det også kjent at Breivik sommeren 2010 ringte til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og ba om å få ungdomspartienes medlemslister. Ifølge Aftenposten var det en medarbeider i departementet som fikk henvendelsen, et drøyt år før angrepet mot regjeringskvartalet og massakren på AUFs sommerleir på Utøya.

Medarbeideren som svarte på oppringningen oppfattet Breivik som en journalist. Men siden medarbeideren ikke satt på noen slik oversikt, kunne han heller ikke vurdere om en slik anmodning skulle etterkommes, skriver avisa.

Les flere nyheter her