KrFU-leder mener voldtatte ikke bør få abortere

Leder Emil André Erstad i KrFs ungdomsparti i Hordaland er motstander av fri abort. Han mener fri abort er mer ekstremt enn å la ofre for voldtekt og incest få bestemme selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under en debatt på Twitter onsdag at Erstad kom med uttalelsen i diskusjon med blant andre Venstres Sveinung Rotevatn og Dagbladet-kommentator Marie Simonsen.

På spørsmål fra Rotevatn om Erstad er mot abort også ved incest og voldtekt, svarte fylkeslederen i Hordaland Kristelig Folkepartis Ungdom at «Det er mindre ekstremt enn å være for, etter min mening. Derfor er jeg mot».

Står fast

Erstad sier til Bergensavisen at han opprettholder sitt standpunkt og at han ikke har forandret mening i forhold til det han skrev på Twitter. Men han formulerte seg litt klønete, hevder han.

Les også: Vil likestille abort med drap

– Det jeg mener er at det er mer ekstremt å være for fri abort enn mot. Slik det er i dag blir mange presset til å ta abort. Det mener jeg er feil. Jeg vet om tilfeller der leger har skissert abort som det eneste alternativet, sier Erstad som mener samfunnet skal legge til rette for at abort ikke trenger å være et alternativ.

– Min personlige mening er at det fortsatt er et liv, og det bør vi i det lengste kjempe for å beholde, svarer Erstad på spørsmål om det er feil å ta abort selv etter voldtekt eller incest.

– Blir opprørt

I KrF er reaksjonene på uttalelsene sterke:

– Det er ikke Kristelig Folkepartis politikk å nekte abort til kvinner som har vært utsatt for voldtekt, sier KrFs parlamentariske leder Line Henriette Hjemdal til Dagbladet. Hun understreker at partiet har et brennende engasjement for det ufødte liv, men at kvinner kan komme i en situasjon der de må ivaretas og ta dette valget selv.

Les også: Hareide støtter omstridt abort-utspill

– Ved seksuelle overgrep bør abort kunne vurderes, sier hun.

Tidligere nestleder i KrF, Inger Lise Hansen, sier hun blir opprørt over Erstads ytringer.– Jeg blir veldig opprørt når jeg leser den type uttalelser fra KrF-ere. Jeg tror ikke det er så veldig representativt. Kanskje det er derfor at saken nå blir slått så stort opp og, sier Hansen avisa.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært