Danskene slår ring om kongehuset

– HUN LEVER OPP TIL ALLE KRAV: Det danske kronprinsparet på en veldedighetsmiddag i Melbourne i Australia i november i fjor. Foto: Ap
– HUN LEVER OPP TIL ALLE KRAV: Det danske kronprinsparet på en veldedighetsmiddag i Melbourne i Australia i november i fjor. Foto: Ap

Danskene slutter helt og fullt opp om monarkiet, viser en fersk meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 år etter at dronning Margrethe inntok tronen, sier 82 prosent av de spurte at de er tilhengere av monarkiet. Bare 12 prosent mener at Danmark bør bli republikk, viser målingen utført av Voxmeter.

– Sett med demokratiske øyne hadde det vært en logisk tanke at ønsket om å avskaffe kongehuset ville vokse, mener valgforsker Johannes Andersen ved universitetet i Aalborg.

– Når det ikke skjer, skyldes det at vi har et velfungerende kongehus med en moderne familie som man kan respektere og til og med ser opp til, sier han.

Dronningen å takke

Historikeren Sebastian Olden-Jørgensen ved universitetet i København mener at man først og fremst har dronning Margrethe å takke for den høye oppslutningen om monarkiet.

– Det er alltid et pluss for en leder å ha sittet så lenge. Med årene har det vokst fram en goodwill rundt dronningen, der vi aksepterer at hun tar seg noen friheter, sier han.

Les også: Danskene mener kronprins Frederik bør overta

Kronprinsesse Mary får også sin del av æren for kongehusets popularitet.

– Fordi hun lever opp til alle de krav som kan stilles til de kongelige. Hun er sosialt begavet, og det er umåtelig hyggelig å se en kommende dronning i henne. Og så kompenserer hun på nydelig vis for sin manns mer keitete sider, sier Olden-Jørgensen.

Bør abdisere

En annen meningsmåling viste nylig at 40 prosent av danskene mener at dronning Margrethe bør overlate tronen til kronprins Frederik innen fem til ti år. 11 prosent mener at hun straks bør gjøre dette, viste målingen Megafon utførte for Politiken.

– Den målingen er nok mer et uttrykk for at folk virkelig liker Frederik og Mary, enn en vurdering av dronningens innsats, mente historielektor Jens Fabricius Møller

Den danske dronningen har imidlertid ingen planer om å overlate tronen til kronprinsen, noe det heller ikke er tradisjon for å gjøre innen andre europeiske kongehus.

– Jeg har alltid vært av den oppfatning at det å være monark er en oppgave man får, og den har man så lenge man lever, sa dronning Margrethe til Politiken ved årsskiftet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært