Trusler mot regjeringen og AUF i mars i fjor

UTBOMBET: Slik så det ut ved Regjeringskvartalet etter bombeangrepet 22. juli. Foto: Scanpix
UTBOMBET: Slik så det ut ved Regjeringskvartalet etter bombeangrepet 22. juli. Foto: Scanpix

I mars i fjor ringte en person til regjeringens sentralbord og snakket om et manifest og om å skyte AUF-medlemmer. Han skjelte også ut regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sentralbordet i regjeringsbygningen R4, som ble hardt rammet av eksplosjonen, som mottok telefonhenvendelsen i mars i fjor. Den ansatte som mottok samtalen, oppfattet den som utskjelling av regjeringen, melder NRK.

Personen som ringte var en mann som snakket rolig på pen østlandsdialekt. Ifølge etterforskningsmateriale som NRK har fått tilgang på, skjelte innringeren ut regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg. Gro Harlem Brundtland ble også omtalt på en negativ måte. Personen snakket om et manifest og om å skyte AUF-medlemmer.

– Ubehagelig

Etter noen minutter ble innringeren satt videre til en ansatt i et departement, men det er ukjent hvem den ansatte var.

Les også: Regjeringskvartalet dårlig sikret i flere år

Kvinnen som tok imot telefonen på sentralbordet, har vært inne til avhør, men ønsker ikke å snakke om saken og henviser til Departementenes servicesenter.

– Det var en samtale som ble oppfattet som ubehagelig og uvanlig, sier avdelingsdirektør Eva Måge Brown.

Politiet ble informert om samtalen etter terrorangrepene. Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke kommentere om de var kjent med samtalen, men på generelt grunnlag slår informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST fast at alle trusler mot høytstående politikere skal meldes inn.

– Trusler skal rapporteres til politiet og PST uansett alvorlighetsgrad. Enhver trussel politiet og PST mottar blir sjekket, sier Alsén.

Notert på lapp

Ifølge NRK kommer det fram i politiets etterforskningsmateriale at trusselen ble skrevet ned på en lapp. Det ble også notert navn på innringer, telefonnummer og dato for samtalen. Den ansatte som mottok samtalen, opplyser at hun var vant til merkelige telefoner, men at denne var så spesiell at hun valgte å varsle sin sjef.

Les også: For store byggegjerder rundt regjeringskvartalet

Saken ble imidlertid ikke tatt videre, og lappen med informasjon om samtalen ble liggende i hylla ved den ansattes pult. Eva Måge Brown sier til NRK at samtalen som blant annet inneholdt trusler mot statsministeren, Brundtland og om å skyte AUF-medlemmer, ikke ble vurdert som en konkret trussel. Dermed ble aldri politiet varslet om samtalen.

– Innringer var såpass utydelig og usammenhengende at samtalen ikke ble oppfattet som noen trussel av ekspedienten da hun mottok samtalen, sier Brown. Om innringeren var Anders Behring Breivik, kan Brown ikke uttale seg om.

Ikke funnet

Eksakt når telefonsamtalen fant sted er usikkert. Lappen med informasjonen om telefonsamtalen ble ifølge NRK liggende i en hylle i R4, og er ikke funnet.

Selv om det skal eksistere opptak av telefonsamtalene til og fra sentralbordet i 2011, er disse ennå ikke utlevert til politiet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært