Over 200 millioner narkotikamisbrukere i verden

BLOMSTRER: Opiumsvalmuene blomstrer i Mexico, som er sentrale i narkotikaproduksjonen og smuglingen til USA. Foto: Reuters
BLOMSTRER: Opiumsvalmuene blomstrer i Mexico, som er sentrale i narkotikaproduksjonen og smuglingen til USA. Foto: Reuters

Over 200 millioner mennesker misbruker regelmessig narkotiske stoffer, viser en australsk studie publisert i legetidsskriftet The Lancet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkotikamisbruket forårsaker like omfattende helseproblemer som alkohol, men ikke så store som tobakk, konkluderer studien.

De fleste misbrukerne er å finne i rike land, samt i narkotikaproduserende områder av fattige land.

I 2009 var det mellom 140 og 271 millioner narkotikamisbrukere i verden, og forskerne anslår at det mest sannsynlige antallet er drøyt 200 millioner.

Cannabis

Anslaget bygger på statistikk fra FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC), fra nasjonale undersøkelser og fra tidligere undersøkelser om virkningene av narkotikamisbruk.

Les også: Kraftig økning av Barbie-dop

Mellom 125 og 203 millioner misbruker regelmessig cannabis, mens mellom 15 og 39 millioner misbruker heroin og morfin (såkalte opioider), amfetamin og kokain.

Mellom 11 og 21 millioner av misbrukerne var sprøytebrukere, anslår forskerne som er knyttet til universitetene i Sydney, Melbourne og Brisbane.

Sinnslidelser

– Cannabisbruk knyttes til avhengighet og sinnslidelser, deriblant psykose, men ser ikke ut til å øke dødeligheten i nevneverdig grad, konkluderer de.

Flest cannabisbrukere synes det å være i Australia og New Zealand, opptil 15 prosent i aldersgruppen 15 til 64 år.

Opioidmisbruket er mest utbredt i Midtøsten, der rundt 1,4 prosent av befolkningen regelmessig benytter slike narkotiske stoffer. Kokainmisbruket er størst i USA.

Avhengighet og død

– Bruk av ulovlige opioider fører ofte til avhengighet og død som følge av overdose, slår forskerne fast. Sprøytebrukere har i tillegg økt risiko for å få hiv og hepatitt.

Les også: Kjøper dop på Facebook

Uansett hvilket narkotisk stoff som misbrukes, så resulterer det i økt risiko for å bli rammet av sinnslidelser, og for å bli involvert i trafikkulykker og voldshandlinger.

Misbruk av ecstasy, LSD, reseptbelagte legemidler og anabole steroider er ikke med i den australske undersøkelsen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært