Tidligere kommisjonsleder: – Breivik er ikke psykotisk

Advokat Geir Lippestad etter han møtte sin klient, Anders Behring Breivik, på Ila landsfengsel lille julaften. Forsvareren er enig med påtalemyndigheten i at det ikke er behov for en ny alternativ rettspsykiatrisk vurdering.
Foto: Morten Holm / Scanpix.
Advokat Geir Lippestad etter han møtte sin klient, Anders Behring Breivik, på Ila landsfengsel lille julaften. Forsvareren er enig med påtalemyndigheten i at det ikke er behov for en ny alternativ rettspsykiatrisk vurdering. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Senest 19. desember, og da for tredje gang, fastslo psykiater Randi Rosenqvist at terrorsiktede Anders Behring Breivik ikke er psykotisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere, mangeårige lederen av Den rettsmedisinske kommisjon har på oppdrag fra Ila fengsel skrevet tre notater om Anders Behring Breivik for å vurdere om hans mentale helse er blitt påvirket av varetekten under full isolasjon i fengselet.

Første notat, datert 18. august, baserer seg på informasjon fra fengselet og mediene. I forbindelse med de to andre notatene møtte Rosenqvist Breivik i fengselet. Møtene, som hver var på om lag en time, fant sted 1. november og 19. desember.

Ikke psykotisk

Ikke i forbindelse med noen av rapportene finner den erfarne psykiateren tegn til psykose hos Breivik.

Les også: Breivik avviser krav om nye sakkyndige

Hennes synspunkter står i sterk motstrid til konklusjonene fra de rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby, som entydig har fastslått at Breivik var psykotisk 22. juli og fremdeles er det.

Men mange i det rettpsykiatriske fagmiljøet har uttrykt seg i samsvar med Rosenqvists oppfatning.

Rosenqvist var medlem av Den rettsmedisinske kommisjon fra midten av 1980-tallet og leder i perioden 1998 til 2009.

Dagens kommisjon hadde ingen merknader til rapporten fra de rettssakkyndige.

Kan skjule

Rosenqvist beskriver Anders Behring Breivik som en person som, i likhet med de fleste andre, setter informasjon og erfaringer inn i et verdensbilde som passer hans eget.

Les også: Ny vurdering: Breivik er ikke schizofren

I det siste notatet avviser hun likevel ikke muligheten for at Breivik kan forsøke å framstille seg som normal, mens han egentlig skjuler en psykose.

Rosenqvist har likevel liten tro på denne teorien og skriver at slike personer vanligvis har en helt annen framtoning enn Breivik, som med god selvtillit villig snakker og forklarer sine meninger og synspunkter.

Oppspinn

Under møtet den 19. desember snakket Rosenqvist og Breivik også om den rettssakkyndige rapporten som da var blitt ferdig. Den terrorsiktede sa at han bare kjente seg igjen i 10-20 prosent av det de sakkyndige hadde referert. Resten var oppspinn.

– Jeg spurte ham så hva han mente om de sakkyndiges konklusjoner, disse tok han nærmest humoristisk og sa han ikke kjente seg igjen i det hele tatt, står det i rapporten.

Breivik nektet også for at han skal ha blitt irritert på de sakkyndige og derfor ha forsøkt å bløffe dem med ekstreme synspunkter.

– God psykisk form

Etter møtet 1. november skriver Rosenqvist faktisk at Breivik er i god psykisk form:

– Jeg oppfatter hans avvikende utsagn som et uttrykk for ekstrem ideologi, ikke på noe vis som en psykotisk virkelighetsoppfatning, skriver Rosenqvist, men legger til at dette er noe de rettssakkyndige må ta stilling til.

Rosenqvist sammenligner Breiviks tilstand med personer som tilhører ekstreme religiøse sekter eller andre ytterliggående ideologier. Hun skriver at mange mennesker i slike samfunn over flere generasjoner kan forfekte synspunkter få andre deler, men uten at de kan gis en diagnose om psykose eller vrangforestillinger i psykiatrisk forstand.

– Jeg mener Breivik befinner seg innenfor et slikt system, skriver psykiateren.

Det har ikke vært mulig for NTB å oppnå kontakt med Randi Rosenqvist torsdag for å få hennes kommentarer til notatene.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært