- Mulla Krekar vil forlate Norge snart

Mulla Krekar skal ha gitt uttrykk for at han forventer å returnere til Kurdistan meget snart.(Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)
Mulla Krekar skal ha gitt uttrykk for at han forventer å returnere til Kurdistan meget snart.(Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til det irakiske nettstedet Rudaw har mulla Krekar gitt uttrykk for at han ønsker å returnere til Kurdistan i nær fremtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min retur til Kurdistan-regionen har blitt en stor politisk sak. Begge sider vil ha meg tilbake, for å kjempe mot deres motstandere for dem, sier Krekar til Rudaw.

Mullaen har oppholdt seg i Norge siden 2001. Hans advokat Brynjar Meling finner ikke uttalelsen spesielt oppsiktsvekkende.

- Mulla Krekar har gjentatt dette helt siden 2003, og han har hele tiden gitt uttrykk for at han ønsker å retunere til Kurdistan hvis forholdene er trygge, sier Meling til ABC Nyheter.

- Har Krekars ytring til Rudaw noen sammenheng med at rettssaken mot ham, på bakgrunn av truslene mot Erna Solberg, er nært forestående?

- Mulla Krekar har hele tiden sagt at han vil møte i retten, og det akter han fortsatt å gjøre. Han står for det han har sagt, og vil forsvare sitt syn.

- Har Krekar nå fått forsikringer om at han nå vil være trygg hvis han returnerer til Kurdistan?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kjenner jeg ikke til, svarer advokaten kort.

- Han har holdt Norge for narr

Innvandringspolitisk talsmann i FrP, Morten Ørsal Johansen, håper Krekar denne gangen gjør alvor av planene om å forlate Norge.

- Han har gitt denne forhåpningen mange ganger før. Jeg håper han reiser så fort som mulig. Mulla Krekar har ingenting i Norge å gjøre, sier Johansen til ABC Nyheter.

Norske myndigheter har allerede vedtatt at Krekar skal utvises fra Norge, men de mener at han per i dag vil risikere tortur og dødsstraff hvis han returneres til Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den argumentasjonen kjøper ikke Johansen lenger.

- Jeg synes det er betegnende at han gjentatte ganger har sagt at han ønsker å returnere. Hvis han selv mener at det er trygt, så ser jeg ikke hvorfor vi absolutt skal nekte ham det, sier Johansen som mener Krekar har holdt Norge og Vesten for narr i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han sitter sikkert hjemme i sofaen og ler av det hele, sier Johansen som senest i desember tok til orde for å sende Krekar i fengsel.

- Ifølge norsk lov er det straffbart å komme med trusler, og da begriper jeg ikke hvorfor det skal være anderledes for Krekar, slår FrP-politikeren fast.

Les også: Mulla Krekar kaster seg inn i valgkampen

- Ingen som nekter Krekar å dra

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet var senest på besøk i Nord-Irak i april 2011. Da var irakiske myndigheter klare på at Krekar vil risikere dødsstraff dersom han returnerer til landet.

- Han vil bli tiltalt for terror, og han vil bli dømt for terror. Vi henretter terrorister, var beskjeden til Lønseth.

Når Lønseth får høre Krekars siste uttalelse, kommer han med et noe avventende svar til ABC Nyheter.

- At han ønsker å dra er bare fint. Problemet er at han alltid knytter et forbehold til å returnere, for eksempel dette trygghetsargumentet. Og der står også regjeringen. Vi sender ikke en mann til galgen, slik Siv Jensen har sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønseth forteller at regjeringen har løpende dialog med irakiske myndigheter rundt Krekar-saken, og at de hele tiden vurderer hvorvidt forholdene i Irak er trygge nok til å sende Krekar tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva tenker du om kritikken fra Frps innvandringspolitiske talsmann rundt regjeringens håndtering av saken?

- Det er ingen som nekter mulla Krekar å returnere til Irak. Han må gjerne sette seg på første fly. Det er tvangsmessig utsendelse regjeringen er imot, på bakgrunn av den informasjonen vi har fra irakiske myndigheter.

Les også: Arfan Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Risikerer 15 års fengsel

15.februar starter rettssaken mot mulla Krekar, der han er tiltalt for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg.

Krekar er tiltalt for brudd på fire ulike paragrafer. Blant annet paragraf 99, med strafferamme på 15 års fengsel, som brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På toppen av dette kom Krekar like før jul med nye trusler i et intervju med den finske TV-kanalen MTV3, der han ga uttrykk for at det fortsatt er nødvendig å oppfordre til væpnet motstand mot Vesten.

Videre sa Krekar at det å utføre terrorangrep mot Vesten er som å gi vestlige samfunn «elektriske støt».

- Dette skal få Vesten til å si at motstanderen også er et menneske. Dette må skje for at USA skal anerkjenne andres menneskeverd, slik at USA skal vite at andre mennesker ikke er slaver eller dyr, sier Krekar i intervjuet.

- Har ikke anlagt sak mot Krekar

På bakgrunn av Krekars tidligere tilknytning til den kurdiske ektremistgruppen Ansar al-Islam, har partiet PUK (Patriotic Union of Kurdistan) tidligere anklaget Krekar for å ha beordrett halshugging av dusinvis av PUK-soldater i landsbyen Kheli Hama i 2002 fra sitt eksil i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Rudaw hevder en av PUKs advokater at de ikke har anlagt noen sak mot Krekar.

Det samme gjelder partiet The Islamic League.

- Selv om mulla Krekar ved en rekke anledninger angrepet islamister, så har vi ikke anlagt noen sak mot ham, sier en av deres advokater til det samme nettstedet.

Les mer:

Mulla Krekar tiltalt for trusler

Frp krever at mulla Krekar kastes i fengsel