Regimet i Ungarn med to søsterpartier i Norge:Europas mest utskjelte politiker er visepresident for H og KrF

Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg (H) har begge ungareren Viktor Orbán som visepresident. Scanpix/AFP PHOTO /Atilla Kisbenedek.
Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg (H) har begge ungareren Viktor Orbán som visepresident. Scanpix/AFP PHOTO /Atilla Kisbenedek.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán er visepresident i den europeiske partiorganisasjonen EPP som Høyre og KrF er med i. Sosialistene krever ham suspendert, Høyre sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette har Fidesz-regimet gjort i Ungarn:

* Våren 2010 vant høyrepartiet Fidesz valget i Ungarn og fikk over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen. Partiet har dermed makt til å få gjennom grunnlovsendringer uten å ta hensyn til opposisjonen.

* En ny grunnlov trådde i kraft ved nyttår.

* Antall høyesterettsdommere økes mens pensjonsalderen for dommerne senkes. Det åpner for at regjeringen kan fylle domstolene med sine utnevnelser.

* Riksadvokaten kan beslutte i hvilken domstol en rettssak skal føres.

* Sentralbanken underlegges økt politisk kontroll, i strid med EUs regelverk.

* Endringer i skatte og pensjonssystemet må vedtas med to tredels flertall, noe som gjør det vanskelig for fremtidige regjeringer å foreta endringer.

* To tredels flertall er også krevet for å innføre euro.

* Det opprettes et nytt medieråd bestående av regjeringens egne håndplukkede folk, med en leder som er utnevnt av statsministeren for ni år. Rådet har makt til å vurdere om mediene respekterer en vag lov om balanse i dekningen og få mediebedrifter stengt ved hjelp av bøter de ikke har råd til å betale.

* En ny valglov reduserer antallet medlemmer i nasjonalforsamlingen, og de nye valgdistriktene favoriserer ifølge opposisjonen Fidesz.

(Kilde: NTB, AFP)

- EUs institusjoner bør reagere med resolutt handling i form av sanksjoner mot innskrenkingen av demokratiet i Ungarn.

Det krever den sosialistiske partigrupperingen S&D i EU-parlamentet i en uttalelse torsdag.

- Og organisasjonen for de konservative og kristeligdemokratiske partiene i Europa, EPP, bør suspendere statsminister Viktor Orbán som visepresident i EPP, oppfordrer S&Ds visepresident Johannes Swoboda.

Høyre holder på Orbán

Det er Høyres nestleder Jan Tore Sanner uenig i.

Høyre og Kristelig Folkeparti er begge med i den europeiske partiorganisasjonen EPP, der Orbán ble valgt til en av visepresidentene i 2009.

- Er det passende for EPP å holde seg med Orbán som visepresident?

- Jeg ser ikke noe problem med det. Man må ha i bakhodet hvilken situasjon Ungarn var i da Fidesz overtok regjeringsmakten. Landet var kjørt i grøften av det forrige styret, sier Sanner til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hareide: - Uholdbart i Ungarn

- Jeg har aldri hatt noen kontakt med vårt søsterparti i Ungarn, men mener at det har oppstått en uholdbar situasjon for parlamentarismen i landet, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide til ABC Nyheter.

Han var ikke klar over statsminister Orbáns rolle i partisammenslutningen KrF er med i, EPP.

- Jeg har ikke tatt stilling til eksklusjon der, sier Hareide.

Utløser reaksjoner

Det ungarske regjeringspartiet Fidesz under ledelse av statsminister Viktor Orbán, har de siste månedene høstet internasjonal og innenlands storm for å ha innført omstridte lover og en ny grunnlov i hurtigtogsfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbáns parti Fidesz fikk over 2/3 flertall i parlamentet ved valget i 2010, og benytter sitt spillerom til å ta økt partikontroll med en rekke samfunnsinstitusjoner.

Les også: Raser mot autoritært regime

Barth Eide utfordrer Høyre

I jula etterlyste Arbeiderpartiets forsvarsminister Espen Barth Eide i Klassekampen initiativer i EPP fra Høyre og KrF for å presse Fidesz til å slå inn på en bedre vei, eller bli kastet ut av EPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin europeiske sammenslutning PES har Arbeiderpartiet vært med på å kaste ut et parti de mente brøt med sitt verdisyn.

Les også: Disse fantes ikke på ungarsk TV

Vet ikke nok

- Har Høyre reaksjoner på sitt søsterparti i Ungarn, Sanner?

- Vi følger selvfølgelig nøye det som skjer, og er svært opptatt av at man sikrer friheten til de uavhengige institusjonene i det sivile samfunn. Jeg registerer også at EU-kommisjonen går nøye gjennom endringene som er gjort i Ungarn.

- Dere følger nøye med, men hvilket syn har Høyre på Orban-regjeringens nye lovgivning?

- Jeg kjenner ikke den i detalj, men hørte på NRK at forsker Eva Sarfi ved Universitetet i Oslo har et nyansert syn på det som skjer, sier Sanner.

Les også: Hvem er demokrati-versting: Brussel eller Budapest?

Støre har sagt fra

NTB melder at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tatt direkte kontakt for å kritisere den ungarske regjeringens framferd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ringt for å meddele uro som vi og mange i Norge føler om rapportene fra Ungarn. Det er mange i Norge som har sterke følelser for Ungarn, sier utenriksministeren til NTB.

– Jeg synes det var riktig å gi uttrykk for de spørsmål reformene reiser om blant annet demokrati, rettsstat og ytringsfrihet.

Ifølge Støre har Ungarn et fundamentalt tillitsproblem når EU og en rekke andre land kommer med så kraftig reaksjoner.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Knut Arild Hareide.

Les flere nyheter.