Huseieren innrømmer ulovlig utleie

BLE STENGT: Brannvesenet stengte av 3. etasje på grunn av manglende rømningsvei. Huseier Eirik Bøle er også varslet om tvangsmulkt dersom ytterligere uverdige brannsikkerhetsmessige forhold ikke straks blir rettet opp i. Foto: Målfrid Bordvik
BLE STENGT: Brannvesenet stengte av 3. etasje på grunn av manglende rømningsvei. Huseier Eirik Bøle er også varslet om tvangsmulkt dersom ytterligere uverdige brannsikkerhetsmessige forhold ikke straks blir rettet opp i. Foto: Målfrid Bordvik

Men eiendomsutvikler Eirik Bøle sier han var uvitende om flere av de brannfarlige forholdene, og skylder på sine samarbeidspartnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendomsutvikler Eirik Bøle eier bygningen, men hadde engasjert utleiere som igjen leide ut til arbeidsinnvandrere. Selv om Bøle sier han ikke kjente til hva som foregikk i deler av huset, holdes han uansett ansvarlig for det ulovlige utleieforholdet. Overfor ABC Nyheter innrømmer Bøle ulovlighetene.

- Første etasje er ulovlig i bruk som bolig, fikk jeg opplyst av brannvesenet rett før jul. Det har utleier gjort uten min viten. Tidligere ble det leid ut som minilager, men det må ha blitt omgjort i løpet av det siste året, sier Bøle.

Les også: Over 30 bodde i ulovlig brannfelle

Fulgte ikke opp brannvesenets pålegg

Framleier Bogdan Damcevski innredet første etasje som bolig, uten å be Bøle om tillatelse.

- Det er riktig. Jeg tenkte det ikke var farlig å leie ut som bolig der fordi det var stor parkering, sier Damcevski til ABC Nyheter.

Bøle visste at 3. etasje ble leid ut, men skal ha trodd at brannvesenet hadde godkjent bruken.

HENGELÅS PÅ DØREN: Først da det ble satt opp fysiske sperringer 3. etasje, ble brannvesenets boforbud respektert av beboerne. Foto: Miriam SchjetleinHENGELÅS PÅ DØREN: Først da det ble satt opp fysiske sperringer 3. etasje, ble brannvesenets boforbud respektert av beboerne. Foto: Miriam Schjetlein

- Den forrige utleieren, Jon Helge Nesheim, ga uttrykk overfor meg at brannvesenet hadde gitt ham tillatelse til å leie ut på loftet. Men i ettertid har jeg forstått at han ikke hadde gjennomført de påleggene som brannvesenet krevde, sier Bøle.

Jon Helge Nesheim i Kelina Invest sier at han avsluttet avtalen med Bøle for over ett år siden, og at han aldri leide ut til noen i 3. etasje.

Ikke bestemt seg for å avslutte utleie

- Du eier bygget. Blir det ikke for lettvint å legge ansvaret på dine samarbeidspartnere?

- Det kan du si. Jeg ser at jeg har et ansvar her og jeg vil absolutt sterkt vurdere å avslutte hele leieforholdet i 1. og 3. etasje så fort som mulig, sier Bøle.

Eiendomsutvikleren har hatt planer om å rive bygget helt siden han kjøpte det, men mens kommunen behandlet reguleringssøknaden trengte han penger fra utleie. Han sier det aldri var meningen at det skulle bo mer enn én person på hvert rom.

- Dette er mennesker som ikke har betalingsevne og kanskje er nye i landet. Plutselig bor det fire på et rom hvor det egentlig skulle ha bodd to, og det er det ikke så lett for oss å følge med på, sier Bøke.

Les også: 707 døde i brann på 11 år

Har ikke oversikt over beboere

Bøle mener brannvesenets frykt for en lignende brann som på Gulskogen i Drammen, er ubegrunnet.

- Dette er ikke et gammelt trehus som brenner ned på en-to-tre, men et bygg i betong. Rømningsveien er også i helbetong med to brannskiller, sier han.

Bøle sier også at han allerede har gjennomført flere av tiltakene brannvesenet krever.

KRAV OM RYDDING: Bakgården, som skal være mulig rømningsvei i tilfelle brann, var enda mer rotete da brannvesenet kom på inspeksjon første gang. Foto: Målfrid Bordvik KRAV OM RYDDING: Bakgården, som skal være mulig rømningsvei i tilfelle brann, var enda mer rotete da brannvesenet kom på inspeksjon første gang. Foto: Målfrid Bordvik

- Nye seriekoblede røykvarslere er montert i 1. og 2. etasje, 3. etasje er nå avlåst og alle har flyttet ut, det er ryddet rundt huset i tilfelle folk trenger å hoppe ut. Det er også ryddet i ganger og rømningsveier og det er betydelig færre som bor der nå.

- Hvor mange bor der nå da?

- Det vet jeg ikke.

Les også: Nordmenn slurver med brannsikkerheten

Bor trangt

Ekteparet Leta og Romualdas Mackeviciene, tenåringsdatteren, seksåringen og en baby, har i nær ett år bodd på ett rom på 12 kvadratmeter. Nå har de akkurat fått tildelt to rom i stedet for ett, til en prisøkning på 3000 kroner.

To dager før jul måtte to barnefamilier i byggets øverste etasje flytte ut på kort varsel, etter at brannvesenet oppdaget hvilken brannfelle de bodde i.

- Det er ikke noe hyggelig å måtte flytte ut slik de måtte, rett før jul. Det ser man jo klart, sier Bøle.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden