Brannvesenet måtte stenge deler av bolig:

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle
Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

I dette huset bodde arbeidsinnvandrere og barnefamilier ulovlig, uten verken røykvarsler eller rømningsvei. Huseieren trues med bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konsekvensene er store hvis det blir en brann her, sier overingeniør Ole- Johan Rygh i Asker og Bærum brannvesen.

Vi står utenfor et bygg i Lilleåsen 2 på Slependen i Asker som huser mange arbeidsinnvandrere. Inngangsdøren står ulåst og den slitte boligen har knuste vinduer.

Like før jul var brannvesenet på inspeksjon etter en bekymringsmelding fra politiet. I huset møtte Rygh og kollegaene 30-40 arbeidsinnvandrere fra Litauen, blant dem flere med barn.

Brannvesenet stengte umiddelbart 3. etasje på grunn av brannfarlige forhold. De to barnefamiliene som bodde der, til sammen 11 personer, måtte dermed ut.

Manglet varsling og rømningsvei

- Hovedproblemet var manglende rømningsforhold. Det var også svært begrenset med røykvarslere. Ved en brann er det stor sannsynlighet for at de som bodde her ikke ville ha kommet seg ut på en forsvarlig måte. De måtte ha hoppet vesentlig høyere enn det som er tillatt for boliger i Norge, sier Rygh.

I første og andre etasje bor det fremdeles folk, men brannvesenet har sendt huseier Eirik Bøle en liste med pålegg som må utbedres straks for at folk skal kunne fortsette å bo der.

Huseier Eirik Bøle innrømmer ulovlig utleie, men sier han var uvitende om flere av de brannfarlige forholdene. Han har ikke bestemt seg for om han vil avvikle leieforholdene.

Les hele tilsvaret fra huseieren her.

VASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam SchjetleinVASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam Schjetlein

I forrige uke installerte huseier seriekoblede røykvarslere, men flere tiltak gjenstår. Blant annet må dører byttes ut og vaskemaskin i rømningsvei må bort.

Brannvesenet har varslet Bøle om tvangsmulkt dersom de uverdige brannsikkerhetsmessige forholdene ikke rettes opp.

Les også: Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen lever

- Regner inn på rommet

Leta Mackeviciene åpner døren inn til det 12 kvadratmeterstore rommet der hun i snart ett år har bodd sammen med mann og tre barn. Den yngste datteren, Agne, er ni måneder gammel. Rommet fungerer både som familiens soverom og stue.

- Røykvarsleren kom opp for to dager siden, sier Leta Mackeviciene.

TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein

I etasjen er det totalt 15-18 personer som deler kjøkken og ett bad, forteller hun. For dette betaler familien 4500 kroner i måneden.

- Det er vann på gulvet som kommer fra veggene, forteller Mackeviciene.

Verken hun eller mannen har fast jobb, og familien har foreløpig ikke hatt råd til å betale depositum som er nødvendig for å leie en bedre leilighet.

Ulovlig bolig

I første etasje og på loftet bodde det nærmere 30 mennesker da brannvesenet kom på besøk, til tross for at ingen av etasjene er regulert til bolig.

Asker kommune oppdaget det ulovlige forholdet da de ble med brannvesenet på befaring.

- Vi ble oppmerksom på at det var foretatt en bruksendring til boligformål av første etasje og loftet, som opprinnelig var næringslokale. Det er i strid med byggetillatelsen og reguleringsplanen for området. Det er heller ikke godkjent mer enn én boenhet i andre etasje, mens det er langt flere i dag, sier Frode Torvik, juridisk rådgiver i Asker kommune.

Brannvesenet ble rystet over forholdene i Lilleåsen 2, og har koblet inn El-tilsynet for å undersøke det elektriske anlegget.

ROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam SchjetleinROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam Schjetlein

Mest av alt frykter de en lignende brann som på Gulskogen i Drammen, der sju polske menn omkom i 2008 . Også der bodde det mange på små arealer under dårlige boforhold. Året etter døde to polske menn i brann i et hybelhus i Bergen.

Les også: Norge på Europatoppen i dødsbranner

- Skremmende og noe av det verste vi har sett

- Arbeidsinnvandrere aksepterer ofte mye dårligere boforhold enn de fleste av oss omgir oss med, og har ikke det samme forholdet til sikkerhet. Det er ikke ulovlig å bo på fem en liten flate, men konsekvensene er større jo flere mennesker som er til stede hvis det bryter ut brann, sier Rygh.

- Hvem har ansvaret for sikkerheten?

- Eieren av enhver bygning har ansvar for at den er utstyrt og vedlikeholdt og brukes til det den er ment for. Den som leier må sørge for at utstyr ikke ødelegges.

RYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid BordvikRYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid Bordvik

Selv om brannvesenet la ned bruksnekt i 3. etasje rett før jul, fortsatte flere av personene å bo der. Til slutt måtte døren sperres med hengelås for å hindre dem i å flytte tilbake.

- Vi har etter beste evne forklart hva vi mener om å bo der og sagt klart fra at det er ulovlig. Politi og kommune har også vært inne i bildet. At de likevel velger å flytte tilbake igjen, synes vi er skremmende.

Kommunen og barnevernet er koblet inn for å hjelpe familiene med å finne nye boliger.

Les også: Har du sjekket disse fellene hjemme?

Brant i 2008

Det er ikke første gang brannvesenet har varslet huseier Eirik Bøle om brannfarlige forhold. Etter en alvorlig brann i 2008 la brannvesenet ned bruksforbud på hele huset.

- Et halvt år etterpå bekreftet eier at forholdene var utbedret. Men det viste seg nå at det som ble bekreftet den gangen, ikke var oppfylt, sier Rygh.

OPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam SchjetleinOPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam Schjetlein

Brannvesenet inspiserte aldri huset etter brannen.

- Vi har jo selvfølgelig en viss tillit til den dokumentasjon vi får inn. I dette tilfellet ser vi at vi burde ha gjort etterkontroller.

Denne gangen kommer brannvesenet til å følge saken nøye opp, lover han. Tredje etasje forblir stengt inntil det eventuelt foreligger brukstillatelse fra kommunen.

- Etter Gulskogen-brannen har vi hatt prosjekt rettet spesielt mot arbeidsinnvandrere, som er en risikogruppe. Dette bygget er likevel noe av det verste vi har sett hittil, og vi kommer til å følge saken opp inntil alle avvikene er rettet opp, sier Rygh.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Siste nytt
00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Populært