Meny

Brannvesenet måtte stenge deler av bolig:

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle
Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

I dette huset bodde arbeidsinnvandrere og barnefamilier ulovlig, uten verken røykvarsler eller rømningsvei. Huseieren trues med bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konsekvensene er store hvis det blir en brann her, sier overingeniør Ole- Johan Rygh i Asker og Bærum brannvesen.

Vi står utenfor et bygg i Lilleåsen 2 på Slependen i Asker som huser mange arbeidsinnvandrere. Inngangsdøren står ulåst og den slitte boligen har knuste vinduer.

Like før jul var brannvesenet på inspeksjon etter en bekymringsmelding fra politiet. I huset møtte Rygh og kollegaene 30-40 arbeidsinnvandrere fra Litauen, blant dem flere med barn.

Brannvesenet stengte umiddelbart 3. etasje på grunn av brannfarlige forhold. De to barnefamiliene som bodde der, til sammen 11 personer, måtte dermed ut.

Manglet varsling og rømningsvei

- Hovedproblemet var manglende rømningsforhold. Det var også svært begrenset med røykvarslere. Ved en brann er det stor sannsynlighet for at de som bodde her ikke ville ha kommet seg ut på en forsvarlig måte. De måtte ha hoppet vesentlig høyere enn det som er tillatt for boliger i Norge, sier Rygh.

I første og andre etasje bor det fremdeles folk, men brannvesenet har sendt huseier Eirik Bøle en liste med pålegg som må utbedres straks for at folk skal kunne fortsette å bo der.

Huseier Eirik Bøle innrømmer ulovlig utleie, men sier han var uvitende om flere av de brannfarlige forholdene. Han har ikke bestemt seg for om han vil avvikle leieforholdene.

Les hele tilsvaret fra huseieren her.

VASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam SchjetleinVASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam Schjetlein

I forrige uke installerte huseier seriekoblede røykvarslere, men flere tiltak gjenstår. Blant annet må dører byttes ut og vaskemaskin i rømningsvei må bort.

Brannvesenet har varslet Bøle om tvangsmulkt dersom de uverdige brannsikkerhetsmessige forholdene ikke rettes opp.

Les også: Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen lever

- Regner inn på rommet

Leta Mackeviciene åpner døren inn til det 12 kvadratmeterstore rommet der hun i snart ett år har bodd sammen med mann og tre barn. Den yngste datteren, Agne, er ni måneder gammel. Rommet fungerer både som familiens soverom og stue.

- Røykvarsleren kom opp for to dager siden, sier Leta Mackeviciene.

TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein

I etasjen er det totalt 15-18 personer som deler kjøkken og ett bad, forteller hun. For dette betaler familien 4500 kroner i måneden.

- Det er vann på gulvet som kommer fra veggene, forteller Mackeviciene.

Verken hun eller mannen har fast jobb, og familien har foreløpig ikke hatt råd til å betale depositum som er nødvendig for å leie en bedre leilighet.

Ulovlig bolig

I første etasje og på loftet bodde det nærmere 30 mennesker da brannvesenet kom på besøk, til tross for at ingen av etasjene er regulert til bolig.

Asker kommune oppdaget det ulovlige forholdet da de ble med brannvesenet på befaring.

- Vi ble oppmerksom på at det var foretatt en bruksendring til boligformål av første etasje og loftet, som opprinnelig var næringslokale. Det er i strid med byggetillatelsen og reguleringsplanen for området. Det er heller ikke godkjent mer enn én boenhet i andre etasje, mens det er langt flere i dag, sier Frode Torvik, juridisk rådgiver i Asker kommune.

Brannvesenet ble rystet over forholdene i Lilleåsen 2, og har koblet inn El-tilsynet for å undersøke det elektriske anlegget.

ROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam SchjetleinROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam Schjetlein

Mest av alt frykter de en lignende brann som på Gulskogen i Drammen, der sju polske menn omkom i 2008 . Også der bodde det mange på små arealer under dårlige boforhold. Året etter døde to polske menn i brann i et hybelhus i Bergen.

Les også: Norge på Europatoppen i dødsbranner

- Skremmende og noe av det verste vi har sett

- Arbeidsinnvandrere aksepterer ofte mye dårligere boforhold enn de fleste av oss omgir oss med, og har ikke det samme forholdet til sikkerhet. Det er ikke ulovlig å bo på fem en liten flate, men konsekvensene er større jo flere mennesker som er til stede hvis det bryter ut brann, sier Rygh.

- Hvem har ansvaret for sikkerheten?

- Eieren av enhver bygning har ansvar for at den er utstyrt og vedlikeholdt og brukes til det den er ment for. Den som leier må sørge for at utstyr ikke ødelegges.

RYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid BordvikRYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid Bordvik

Selv om brannvesenet la ned bruksnekt i 3. etasje rett før jul, fortsatte flere av personene å bo der. Til slutt måtte døren sperres med hengelås for å hindre dem i å flytte tilbake.

- Vi har etter beste evne forklart hva vi mener om å bo der og sagt klart fra at det er ulovlig. Politi og kommune har også vært inne i bildet. At de likevel velger å flytte tilbake igjen, synes vi er skremmende.

Kommunen og barnevernet er koblet inn for å hjelpe familiene med å finne nye boliger.

Les også: Har du sjekket disse fellene hjemme?

Brant i 2008

Det er ikke første gang brannvesenet har varslet huseier Eirik Bøle om brannfarlige forhold. Etter en alvorlig brann i 2008 la brannvesenet ned bruksforbud på hele huset.

- Et halvt år etterpå bekreftet eier at forholdene var utbedret. Men det viste seg nå at det som ble bekreftet den gangen, ikke var oppfylt, sier Rygh.

OPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam SchjetleinOPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam Schjetlein

Brannvesenet inspiserte aldri huset etter brannen.

- Vi har jo selvfølgelig en viss tillit til den dokumentasjon vi får inn. I dette tilfellet ser vi at vi burde ha gjort etterkontroller.

Denne gangen kommer brannvesenet til å følge saken nøye opp, lover han. Tredje etasje forblir stengt inntil det eventuelt foreligger brukstillatelse fra kommunen.

- Etter Gulskogen-brannen har vi hatt prosjekt rettet spesielt mot arbeidsinnvandrere, som er en risikogruppe. Dette bygget er likevel noe av det verste vi har sett hittil, og vi kommer til å følge saken opp inntil alle avvikene er rettet opp, sier Rygh.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse
Siste nytt
18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse
Populært