Brannvesenet måtte stenge deler av bolig:Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle
Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette huset bodde arbeidsinnvandrere og barnefamilier ulovlig, uten verken røykvarsler eller rømningsvei. Huseieren trues med bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Konsekvensene er store hvis det blir en brann her, sier overingeniør Ole- Johan Rygh i Asker og Bærum brannvesen.

Vi står utenfor et bygg i Lilleåsen 2 på Slependen i Asker som huser mange arbeidsinnvandrere. Inngangsdøren står ulåst og den slitte boligen har knuste vinduer.

Like før jul var brannvesenet på inspeksjon etter en bekymringsmelding fra politiet. I huset møtte Rygh og kollegaene 30-40 arbeidsinnvandrere fra Litauen, blant dem flere med barn.

Brannvesenet stengte umiddelbart 3. etasje på grunn av brannfarlige forhold. De to barnefamiliene som bodde der, til sammen 11 personer, måtte dermed ut.

Manglet varsling og rømningsvei

- Hovedproblemet var manglende rømningsforhold. Det var også svært begrenset med røykvarslere. Ved en brann er det stor sannsynlighet for at de som bodde her ikke ville ha kommet seg ut på en forsvarlig måte. De måtte ha hoppet vesentlig høyere enn det som er tillatt for boliger i Norge, sier Rygh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I første og andre etasje bor det fremdeles folk, men brannvesenet har sendt huseier Eirik Bøle en liste med pålegg som må utbedres straks for at folk skal kunne fortsette å bo der.

Huseier Eirik Bøle innrømmer ulovlig utleie, men sier han var uvitende om flere av de brannfarlige forholdene. Han har ikke bestemt seg for om han vil avvikle leieforholdene.

Les hele tilsvaret fra huseieren her.

VASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam SchjetleinVASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam Schjetlein

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke installerte huseier seriekoblede røykvarslere, men flere tiltak gjenstår. Blant annet må dører byttes ut og vaskemaskin i rømningsvei må bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet har varslet Bøle om tvangsmulkt dersom de uverdige brannsikkerhetsmessige forholdene ikke rettes opp.

Les også: Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen lever

- Regner inn på rommet

Leta Mackeviciene åpner døren inn til det 12 kvadratmeterstore rommet der hun i snart ett år har bodd sammen med mann og tre barn. Den yngste datteren, Agne, er ni måneder gammel. Rommet fungerer både som familiens soverom og stue.

- Røykvarsleren kom opp for to dager siden, sier Leta Mackeviciene.

TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein

I etasjen er det totalt 15-18 personer som deler kjøkken og ett bad, forteller hun. For dette betaler familien 4500 kroner i måneden.

- Det er vann på gulvet som kommer fra veggene, forteller Mackeviciene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken hun eller mannen har fast jobb, og familien har foreløpig ikke hatt råd til å betale depositum som er nødvendig for å leie en bedre leilighet.

Ulovlig bolig

I første etasje og på loftet bodde det nærmere 30 mennesker da brannvesenet kom på besøk, til tross for at ingen av etasjene er regulert til bolig.

Asker kommune oppdaget det ulovlige forholdet da de ble med brannvesenet på befaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ble oppmerksom på at det var foretatt en bruksendring til boligformål av første etasje og loftet, som opprinnelig var næringslokale. Det er i strid med byggetillatelsen og reguleringsplanen for området. Det er heller ikke godkjent mer enn én boenhet i andre etasje, mens det er langt flere i dag, sier Frode Torvik, juridisk rådgiver i Asker kommune.

Brannvesenet ble rystet over forholdene i Lilleåsen 2, og har koblet inn El-tilsynet for å undersøke det elektriske anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam SchjetleinROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam Schjetlein

Mest av alt frykter de en lignende brann som på Gulskogen i Drammen, der sju polske menn omkom i 2008 . Også der bodde det mange på små arealer under dårlige boforhold. Året etter døde to polske menn i brann i et hybelhus i Bergen.

Les også: Norge på Europatoppen i dødsbranner

- Skremmende og noe av det verste vi har sett

- Arbeidsinnvandrere aksepterer ofte mye dårligere boforhold enn de fleste av oss omgir oss med, og har ikke det samme forholdet til sikkerhet. Det er ikke ulovlig å bo på fem en liten flate, men konsekvensene er større jo flere mennesker som er til stede hvis det bryter ut brann, sier Rygh.

- Hvem har ansvaret for sikkerheten?

- Eieren av enhver bygning har ansvar for at den er utstyrt og vedlikeholdt og brukes til det den er ment for. Den som leier må sørge for at utstyr ikke ødelegges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

RYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid BordvikRYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid Bordvik

Selv om brannvesenet la ned bruksnekt i 3. etasje rett før jul, fortsatte flere av personene å bo der. Til slutt måtte døren sperres med hengelås for å hindre dem i å flytte tilbake.

- Vi har etter beste evne forklart hva vi mener om å bo der og sagt klart fra at det er ulovlig. Politi og kommune har også vært inne i bildet. At de likevel velger å flytte tilbake igjen, synes vi er skremmende.

Kommunen og barnevernet er koblet inn for å hjelpe familiene med å finne nye boliger.

Les også: Har du sjekket disse fellene hjemme?

Brant i 2008

Det er ikke første gang brannvesenet har varslet huseier Eirik Bøle om brannfarlige forhold. Etter en alvorlig brann i 2008 la brannvesenet ned bruksforbud på hele huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et halvt år etterpå bekreftet eier at forholdene var utbedret. Men det viste seg nå at det som ble bekreftet den gangen, ikke var oppfylt, sier Rygh.

OPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam SchjetleinOPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam Schjetlein

Brannvesenet inspiserte aldri huset etter brannen.

- Vi har jo selvfølgelig en viss tillit til den dokumentasjon vi får inn. I dette tilfellet ser vi at vi burde ha gjort etterkontroller.

Denne gangen kommer brannvesenet til å følge saken nøye opp, lover han. Tredje etasje forblir stengt inntil det eventuelt foreligger brukstillatelse fra kommunen.

- Etter Gulskogen-brannen har vi hatt prosjekt rettet spesielt mot arbeidsinnvandrere, som er en risikogruppe. Dette bygget er likevel noe av det verste vi har sett hittil, og vi kommer til å følge saken opp inntil alle avvikene er rettet opp, sier Rygh.

Les flere nyheter