Brannvesenet måtte stenge deler av bolig:

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle
Her bodde over 30 personer i ulovlig brannfelle

I dette huset bodde arbeidsinnvandrere og barnefamilier ulovlig, uten verken røykvarsler eller rømningsvei. Huseieren trues med bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konsekvensene er store hvis det blir en brann her, sier overingeniør Ole- Johan Rygh i Asker og Bærum brannvesen.

Vi står utenfor et bygg i Lilleåsen 2 på Slependen i Asker som huser mange arbeidsinnvandrere. Inngangsdøren står ulåst og den slitte boligen har knuste vinduer.

Like før jul var brannvesenet på inspeksjon etter en bekymringsmelding fra politiet. I huset møtte Rygh og kollegaene 30-40 arbeidsinnvandrere fra Litauen, blant dem flere med barn.

Brannvesenet stengte umiddelbart 3. etasje på grunn av brannfarlige forhold. De to barnefamiliene som bodde der, til sammen 11 personer, måtte dermed ut.

Manglet varsling og rømningsvei

- Hovedproblemet var manglende rømningsforhold. Det var også svært begrenset med røykvarslere. Ved en brann er det stor sannsynlighet for at de som bodde her ikke ville ha kommet seg ut på en forsvarlig måte. De måtte ha hoppet vesentlig høyere enn det som er tillatt for boliger i Norge, sier Rygh.

I første og andre etasje bor det fremdeles folk, men brannvesenet har sendt huseier Eirik Bøle en liste med pålegg som må utbedres straks for at folk skal kunne fortsette å bo der.

Huseier Eirik Bøle innrømmer ulovlig utleie, men sier han var uvitende om flere av de brannfarlige forholdene. Han har ikke bestemt seg for om han vil avvikle leieforholdene.

Les hele tilsvaret fra huseieren her.

VASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam SchjetleinVASKEMASKIN I RØMNINGSVEI: - Plasseringen av vaskemaskinen er selvfølgelig veldig uheldig fordi dette er hovedrømningsveien til alle som bor her. Vaskemaskin er også det enkeltstående produktet som brenner hyppigst i Norge, sier Ole-Johan Rygh i brannvesenet. Foto: Miriam Schjetlein

I forrige uke installerte huseier seriekoblede røykvarslere, men flere tiltak gjenstår. Blant annet må dører byttes ut og vaskemaskin i rømningsvei må bort.

Brannvesenet har varslet Bøle om tvangsmulkt dersom de uverdige brannsikkerhetsmessige forholdene ikke rettes opp.

Les også: Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen lever

- Regner inn på rommet

Leta Mackeviciene åpner døren inn til det 12 kvadratmeterstore rommet der hun i snart ett år har bodd sammen med mann og tre barn. Den yngste datteren, Agne, er ni måneder gammel. Rommet fungerer både som familiens soverom og stue.

- Røykvarsleren kom opp for to dager siden, sier Leta Mackeviciene.

TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein TRANGT: Leta Mackeviciene fra Litauen og familien deler bad og kjøkken med 10-12 andre personer i etasjen, som ikke er regulert til bolig. Foto: Miriam Schjetlein

I etasjen er det totalt 15-18 personer som deler kjøkken og ett bad, forteller hun. For dette betaler familien 4500 kroner i måneden.

- Det er vann på gulvet som kommer fra veggene, forteller Mackeviciene.

Verken hun eller mannen har fast jobb, og familien har foreløpig ikke hatt råd til å betale depositum som er nødvendig for å leie en bedre leilighet.

Ulovlig bolig

I første etasje og på loftet bodde det nærmere 30 mennesker da brannvesenet kom på besøk, til tross for at ingen av etasjene er regulert til bolig.

Asker kommune oppdaget det ulovlige forholdet da de ble med brannvesenet på befaring.

- Vi ble oppmerksom på at det var foretatt en bruksendring til boligformål av første etasje og loftet, som opprinnelig var næringslokale. Det er i strid med byggetillatelsen og reguleringsplanen for området. Det er heller ikke godkjent mer enn én boenhet i andre etasje, mens det er langt flere i dag, sier Frode Torvik, juridisk rådgiver i Asker kommune.

Brannvesenet ble rystet over forholdene i Lilleåsen 2, og har koblet inn El-tilsynet for å undersøke det elektriske anlegget.

ROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam SchjetleinROM PÅ 12 KVM: Agne (9 mnd) sammen med far Romualdas Machevicius på det lille rommet familien disponerer. I ti måneder har de bodd her uten røykvarsler. Foto: Miriam Schjetlein

Mest av alt frykter de en lignende brann som på Gulskogen i Drammen, der sju polske menn omkom i 2008 . Også der bodde det mange på små arealer under dårlige boforhold. Året etter døde to polske menn i brann i et hybelhus i Bergen.

Les også: Norge på Europatoppen i dødsbranner

- Skremmende og noe av det verste vi har sett

- Arbeidsinnvandrere aksepterer ofte mye dårligere boforhold enn de fleste av oss omgir oss med, og har ikke det samme forholdet til sikkerhet. Det er ikke ulovlig å bo på fem en liten flate, men konsekvensene er større jo flere mennesker som er til stede hvis det bryter ut brann, sier Rygh.

- Hvem har ansvaret for sikkerheten?

- Eieren av enhver bygning har ansvar for at den er utstyrt og vedlikeholdt og brukes til det den er ment for. Den som leier må sørge for at utstyr ikke ødelegges.

RYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid BordvikRYSTET: - Noe av det verste vi har sett, sier Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesen om forholdene i boligen de delvis har sperret av. Foto: Målfrid Bordvik

Selv om brannvesenet la ned bruksnekt i 3. etasje rett før jul, fortsatte flere av personene å bo der. Til slutt måtte døren sperres med hengelås for å hindre dem i å flytte tilbake.

- Vi har etter beste evne forklart hva vi mener om å bo der og sagt klart fra at det er ulovlig. Politi og kommune har også vært inne i bildet. At de likevel velger å flytte tilbake igjen, synes vi er skremmende.

Kommunen og barnevernet er koblet inn for å hjelpe familiene med å finne nye boliger.

Les også: Har du sjekket disse fellene hjemme?

Brant i 2008

Det er ikke første gang brannvesenet har varslet huseier Eirik Bøle om brannfarlige forhold. Etter en alvorlig brann i 2008 la brannvesenet ned bruksforbud på hele huset.

- Et halvt år etterpå bekreftet eier at forholdene var utbedret. Men det viste seg nå at det som ble bekreftet den gangen, ikke var oppfylt, sier Rygh.

OPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam SchjetleinOPPDAGET BRANNFELLE: Ole-Johan Rygh og Lars Handegaard i Asker og Bærum brannvesenet sjekker at røykvarslere er på plass, slik huseier lovet. Foto: Miriam Schjetlein

Brannvesenet inspiserte aldri huset etter brannen.

- Vi har jo selvfølgelig en viss tillit til den dokumentasjon vi får inn. I dette tilfellet ser vi at vi burde ha gjort etterkontroller.

Denne gangen kommer brannvesenet til å følge saken nøye opp, lover han. Tredje etasje forblir stengt inntil det eventuelt foreligger brukstillatelse fra kommunen.

- Etter Gulskogen-brannen har vi hatt prosjekt rettet spesielt mot arbeidsinnvandrere, som er en risikogruppe. Dette bygget er likevel noe av det verste vi har sett hittil, og vi kommer til å følge saken opp inntil alle avvikene er rettet opp, sier Rygh.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs privatfly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne
Siste nytt
15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs privatfly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16NorgePrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne
Populært