NHOs årskonferanse:

NHO-presidenten appellerer til mer privatisering

UBALANSE: - Det offentlige bruker for mye av pengene i Norge, advarer NHO-president Kristin Skogen Lund. Foto: Thomas Vermes
UBALANSE: - Det offentlige bruker for mye av pengene i Norge, advarer NHO-president Kristin Skogen Lund. Foto: Thomas Vermes

Kristin Skogen Lund vil ha mer velferdstjenester over fra det offentlige til sine medlemsbedrifter, og slår et slag for profitt som hedersbetegnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPERAEN I BJØRVIKA (ABC Nyheter): – Vi har hatt tiår etter tiår med sterk offentlig vekst som ikke lar seg finansiere. Land har levd over evne.

Slik advarte NHO-president Kristin Skogen Lund om at offentlig sektor er for stor i Europa og Norge, da hun åpnet organisasjonens årskonferanse i Oslo torsdag.

– Priviligert, men må privatisere

– Her hjemme er vi særdeles priviligert. Men heller ikke vi er immune, selv om vi ikke er truet av en kortsiktig gjeldskrise. Men vi vil få en sterkt aldrende befolkning og lavere vekst, advarte Skogen Lund.

– Offentlig sektor står for halvparten av alle penger som brukes i næringslivet. Flere får sin inntekt i det offentlige enn i det private. Denne ubalansen gjør det vanskeligere å opprettholde et godt velferdssamfunn, sa NHO-presidenten.

Hun går dermed i fotsporene til organisasjonen OECD, som med jevne mellomrom utreder at Norge må kutte offentlig sektor.

Les: Omatt og omatt fra OECD.

– Hvorfor så mange syke?

NHO hadde også invitert OECDs visegeneraldirektør Rintaro Tamaki til å framføre OECDs dystre framskrivninger for den internasjonale økonomien.

– Ingen andre land bruker så stor andel av sitt brutto nasjonalprodukt, sett bort fra oljesektoren, på det offentlige, som Norge, sa han.

– En annen ting er: Hvorfor er så mange nordmenn klassifisert som syke? Hva kan dere gjøre for å få flere av dem til å arbeide? spurte Tamaki også.

Mer vekst i det private

Skogen Lund nevnte ikke at det offentlige forbruket i Norge bare er halvparten av det private, eller at den rødgrønne regjeringen i Nasjonalbudsjettet for 2012 legger opp til fem ganger så høy vekst i det private som i det offentlige forbruket.

Les: Vil ha fem ganger så høy vekst i privat sektor.

– Myten om at det kommer mer i offentlig sektor, er feil, sa også statsminister Jens Stoltenberg i sin tale som fulgte etter Skogen Lund.

– Siden 2000 har vi økt sysselsettingen med over 300.000 mennesker. Og to av tre arbeidsplasser kom i privat sektor, opplyste statsministeren.

Konkurranse, teknologi, kommuner

– Hvordan kan alle gode krefter spille sammen for å få både offentlig sektor og det private til å gjøre det bedre? spurte NHO-president Kristin Skogen Lund.

– Det offentlige er også viktig som kunde for næringslivet, med offentlige innkjøp for over 400 milliarder i året, påpekte Skogen Lund, som vandret rundt etter en tilsynelatende koreografert plan på scenen.

Statsminister Jens Stoltenberg opererte etterpå med «drøyt 300» milliarder som det offentliges årlige innkjøp.

Følg NHO-konferansen på nett-TV her.

NHOs tre punkter

Kristin Skogen Lund trakk fram tre hovedområder for å bedre tingenes tilstand i Norge:

Konkurranse:

Men profitt er faktisk sunt og fornuftig.

– Alle innbyggere skal ha lik rett til velferdstjenester, men det offentlige trenger mer konkurranse. Vi må tørre å slippe flere til. Så må vi sørge for at konkurransen foregår på like vilkår, sa hun.

– Ordet profitt blir i debatten brukt som skjellsord, som skitne penger. Men profitt er faktisk sunt og fornuftig. Det oppnås når noen har klart å produsere bedre og billigere. Det er ikke en krone tapt, en krone tjent, framholder Skogen Lund.

Statsminister Stoltenberg slo fast at det er meningsløst å være for eller imot konkurranseutsetting.

– Man må bruke markedet der det fungerer, men markedet skal ikke styre i for eksempel skoleverket, sa Stoltenberg.

Teknologi:

– Teknologi gir mer kapasitet til varme hender og omsorg. Det offentlige må være gode og kompetente bestillere fra næringslivet. NHO har sammen med kommunenes interesseorganisasjon KS laget et program for å stimulere innovative bestillinger, forteller NHO-presidenten.

Deretter kom hun til punktet som var forhåndsannonsert,

Tvungen kommunesammenslåing:

– I de senere årene har kommunenes oppgaver blitt flere, dyrere og mer kompetansekrevende. I mange kommuner har vi fraflytting og forgubbing. Og i denne situasjonen velger vi å tviholde på en struktur som knapt har forandret seg på 50 år, sa Skogen Lund og fortsatte:

– De mange små kommunene sliter med å trekke til seg kompetansemiljøer som unge er avhengige av.

Skal sammenslåing bare basere seg på frivillighet og lokal folkeavstemning, så skjer det ikke noe, hevder NHO-presidenten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært