Forfatter: Tusen finske barn døde i fangeleirer i 1918

BARNESOLDATEN Onni Kokko (13) fra Liminka kjempet på den «hvite» siden under den finske borgerkrigen i 1918. Barnesoldater var vanlig på begge sider av konflikten. Til venstre: «Røde» krigsfanger på en slagmark i Lahti. Begge foto: Wikimedia Commons

Fangede «røde» soldater i Lahti
BARNESOLDATEN Onni Kokko (13) fra Liminka kjempet på den «hvite» siden under den finske borgerkrigen i 1918. Barnesoldater var vanlig på begge sider av konflikten. Til venstre: «Røde» krigsfanger på en slagmark i Lahti. Begge foto: Wikimedia Commons Fangede «røde» soldater i Lahti

Nesten tusen barn døde i fangeleirer etter borgerkrigen i Finland i 1918. Mindreårige ble tiltalt og dømt for forbrytelser mot staten under krigen mellom «hvite» og «røde», sier en finsk forsker og forfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tuulikki Pekkalainen har gransket de fengslede barnas skjebne. Hun sier at konflikten mellom russiskinspirerte revolusjonsgardister og deres høyreorienterte fiender var grusom og blodig, spesielt for den tapende parten – «de røde».

Ikke minst fikk barna lide.

– De som sluttet seg til de røde gardene, gjorde det som oftest for å få arbeid eller mat. En del ble tvunget til å gå med, eller havnet på den røde siden ved rene tilfeldigheter, sier Pekkalainen til nyhetsbyrået FNB.

Mange døde

Flere enn 500 mindreårige ble ifølge Pekkalainen drept i kamphandlinger under borgerkrigen, mens nesten 1.000 døde i fangeleirer etterpå. De fleste i den siste gruppen mistet livet som følge av sult og andre fysiske påkjenninger.

Tuulikki Pekkalainen har i sitt forskningsarbeid konsentrert seg om rundt 150 fengslede i alderen fra 13 til 15 år. Til sammen ble rundt 1.500 15-åringer stilt for retten, og av disse fikk enkelte betinget dom mens andre ble frikjent.

Les også: Engelskmenn og nederlendere lagde norgeskart før nordmennene

Det fantes til og med spedbarn i de finske fangeleirene. Barnefanger ble holdt innesperret på mer enn 20 steder i Finland, noen av dem i samme leir som sine foreldre, mens andre ble skilt fra familien.

Glemt krig

I dag er borgerkrigen glemt av mange finner. Pekkalainen etterlyser opplysninger om eventuelle tidligere barnefanger som fortsatt er i live, og vil gjerne ha kontakt med deres familie og med andre som kan ha opplysninger om barn i fangeleirene.

– Få vet i dag om at slike leirer overhodet fantes, sier hun.

Barn av rødegardister måtte tåle fornedrende behandling lenge etter at borgerkrigen var over, og denne behandlingen gikk enkelte ganger også ut over rødegardistenes barnebarn.

Tuulikki forteller at en pike på 1950-tallet ble kalt «russerunge» av en skolekamerat. Kvinnen var barnebarn av en tidligere rødegardist som hadde sittet i fengsel, sier den finske forskeren og forfatteren.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært