– Romney styrker vinnersjansene

Mitt Romney, som er favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat i høstens valg, vant slaget i Iowa med knappest mulig margin. Her feirer han sammen med kona Ann. Foto: REUTERS / Rick Wilking / SCANPIX.
Mitt Romney, som er favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat i høstens valg, vant slaget i Iowa med knappest mulig margin. Her feirer han sammen med kona Ann. Foto: REUTERS / Rick Wilking / SCANPIX.

Mitt Romney har styrket sin posisjon etter Iowa-seieren. Han kan komme til å sikre nominasjonen allerede i januar, ifølge ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney er storfavoritt i neste runde i New Hampshire på tirsdag, men det ligger nå an til et svært spennende oppgjør i South Carolina-valget den 21. januar.

Seieren i Iowa styrker Romneys posisjon overfor de fremste rivalene, ifølge statsviter Dante Scala ved University of New Hampshire.

– Nominasjonskampen kan i praksis være over dersom Romney vinner i South Carolina 21. januar, sier Scala til NTB.

Les også: CNN: Bachmann ut av nominasjonskampen

Også den republikanske tungvekteren John McCain, som tapte kampen om Det hvite hus i 2008, stilte seg onsdag bak Romneys kandidatur.

Triumf

Enkelte eksperter peker på at også president Barack Obama kan være en av vinnerne etter den dramatiske åpningen av republikanernes nominasjonskamp.

Romney vant Iowa med hårfin margin over Rick Santorum. Kun åtte stemmer skilte de to. Og Iowa var derfor også en triumf for Santorum. Resultatet kan gjøre det vanskeligere for Romney raskt å sikre nominasjonen, og det kan være gode nyheter for Obama og demokratene.

Les også: Romney vant med åtte stemmer i Iowa

– Demokratiske ledere feirer i det stille i natt, sier den politiske eksperten og ringreven David Gergen til Reuters. Gergen har vært rådgiver for to demokratiske og to republikanske presidenter.

– Liten betydning

Han mener resultatet kan tyde på at striden blant republikanerne kan dra ut lenger, og at det gir en presset Obama mer tid til å finslipe budskapet.

Dante Scala mener imidlertid resultatet fra Iowa ikke betyr mye for Obama-leiren.

– En forlenget dragkamp mellom republikanerne kan være positivt for Obama, men det blir ikke så avgjørende. Dette blir et valg om Obama, og man kan også si at Romney vil være bedre rustet etter en tøffere nominasjonskamp, sier Scala.

Santorum vil nå sette alt inn på å bli en samlende kandidat for den konservative delen av partiet.

Klapp på skulderen

Scala mener Santorums resultat var imponerende, men at det er svært usikkert om han vil klare å stable på beina organisasjonen og pengene som er nødvendig.

– Spørsmålet blir om de konservative i partiet kommer til å gjøre noe annet enn å gi ham et klapp på skulderen og si bra jobbet i Iowa, sier Scala til NTB.

For Romney var det gode nyheter at de to kandidatene som ser ut til å være best rustet til en langvarig kamp mot ham, gjorde det dårlig i den aller første runden.

For både Newt Gingrich og Rich Perry ble nemlig Iowa en skuffelse. Gingrich har ledet på meningsmålingene i South Carolina og Florida den siste tiden. Og han vil garantert forsøke å komme på offensiven igjen under de to TV-debattene i New Hampshire i helgen.

I mindretall

– Helgens debatter blir svært viktig. Det er første gang siden begynnelsen av desember at kandidatene møtes, sier David Winston, en av Gingrichs rådgivere til CNN.

Romneys utfordring er at de moderate etter hvert er kommet i mindretall i partiet, der han bare kan regne med et grunnfjell på rundt 25– 30 prosent.

Det er Tea Party og religiøse konservative som nå setter tonen i partiet, og det er de som er de mest aktive i nominasjonsprosessen. De er skeptiske til ham, både fordi han er mormoner og fordi de mistenker ham for å være en skapliberaler.

Onsdag ettermiddag meldte CNN at Michele Bachmann trekker seg fra nominasjonskampen. Hun fikk bare 5 prosent av stemmene og ble nummer seks i Iowa.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært