Rekordmange tollbeslag i 2011

I fjor ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Grensekontrollen førte til 35.500 beslag, hvorav 2.500 var beslag i narkotika. Her fra grensekontroll på Svinesund onsdag.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
I fjor ble det satt rekord i antall tollebeslag i Norge. Grensekontrollen førte til 35.500 beslag, hvorav 2.500 var beslag i narkotika. Her fra grensekontroll på Svinesund onsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det satt rekord i antall tollbeslag i Norge. Tollvesenet er svært godt fornøyd med beslagene som ble gjort av hasj, alkohol og sigaretter, men like bekymret over den økte smuglingen av nye typer narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjorde 35.500 beslag. Det er mer enn noen gang tidligere og en økning på nesten 2.000 beslag i forhold til 2010 som var året med flest beslag inntil da, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NTB.

Hasj opp, heroin ned

Det ble gjort 2.511 narkotikabeslag. Det er to mindre enn rekordåret 2010. Det ble i alt beslaglagt 1,5 tonn hasj. Fem av beslagene var på mer enn 100 kilo. Det største av disse var på 560 kilo. Partiet ble oppdaget i en trailer i Larvik i oktober i fjor.

Les også: Her blir han tatt på fersken

– Vi har veldig gode resultater når det gjelder hasj, marihuana og khat. Særlig hasjbeslagene er formidable. Bare et eneste år tidligere har hasjbeslaget vært større enn 1,5 tonn. Beslagene av marihuana var nesten doblet i forhold til 2010, mens det ble beslaglagt over ti tonn khat, sier Røse.

Samtidig peker han på at beslaget av heroin (11 kilo), amfetamin (54 kilo) og kokain (47 kilo) er kraftig redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Smuglerne forandrer sine metoder hele tiden og da må tollvesenet også forandrer sine kontrollmetoder. Hemmeligheten med god tollkontroll er å gjøre det når beslagene er på topp.

Syntetiske stoffer

Det som bekymrer tolldirektøren mest er den eksplosive økningen i smuglingen av syntetiske narkotiske stoffer. I fjor ble det gjort over hundre beslag av slike stoffer som hovedsakelig ble bestilt via internett.

– I løpet av de siste tre årene har det kommer over hundre slike stoffer på markedet. Dette er kjempeskummelt. Problemet er at det tar for lang tid før de kommer inn på narkotikalisten. Inntil de blir ført opp der, må vi behandle dem som ulovlig import av legemidler. Det gir oss langt dårligere muligheter til å gjøre beslag, sier Røse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens den samlede bruken av narkotika i Norge peker litt nedover, har myndighetene foreløpig ikke kontroll over de syntetiske stoffene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tar mye av dette i posten. Tollvesenet er til stede på den internasjonale postterminalen hver dag. Det er identifisert 600 internettbutikker bare i Europa som selger disse stoffene, sier tolldirektøren.

Alkohol og tobakk

Tollerne beslagla 415.000 liter øl og 72.000 liter vin i 2011. Det er det største beslaget som er gjort til nå. Tallet for brennevin er 42.000 liter.

– Det er to grunner til denne økningen. Smuglingen har økt og vi har forbedret våre metoder. Vi beslaglegger ofte laster med mer enn tusen liter alkohol som er ment for videre salg. Dette er økonomisk kriminalitet med betydelig fortjeneste som vi ønsker å bekjempe, sier Røse.

Det ble beslaglagt 9 millioner sigaretter, tidenes nest høyeste tall.

– Mye av alkoholen og sigarettene kommer fra øst, mens narkotikaen både kommer øst- og sørfra.

Penger og mennesker

Tollmyndighetene tok 1.400 personer, mistenkt for ulovlig innreise eller innvandring, som ble overlevert til politiet. Tilsvarende tall for 2010 var 1.177 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har brukt mindre en ett årsverk på dette og utnytter vår posisjon på grensen i arbeidet.

Tollvesenet avdekket smugling av 56 millioner kroner, om lag samme beløp som i rekordåret 2010. Pengene stammer oftest fra svart økonomi eller staffbare handlinger.

– En god del av valutasmuglingen inn til landet kommer fra øst, men går i enda større grad fra Norge til østlige land. Når det gjelder ulovlig innreise, er det et mer brokete bilde. Der kommer de både fra Øst- og Vest-Afrika, Kaukasus og Asia, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Les flere nyheter her