Høiness tapte søksmål mot Hegnar

Advokat Mona Høiness sier hun har fått mange støtteerklæringer etter at hun gikk til sak mot Hegnar Media. -Sjikane og hets på nettet er noe som rammer mange, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.
Advokat Mona Høiness sier hun har fått mange støtteerklæringer etter at hun gikk til sak mot Hegnar Media. -Sjikane og hets på nettet er noe som rammer mange, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Advokat Mona Høiness sier hun er forberedt på anke og en ny runde i retten etter at hun tapte søksmålet mot Hegnar Media.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis ikke jeg tør å ta opp kampen mot slike ytringer, hvem skal da gjøre det? sier Høiness til NTB.

Saken dreide seg om seksuelle utsagn om henne som var skrevet på debattforumet HegnarOnline.

– Hvis denne dommen blir stående, så blir det i fremtiden veldig vanskelig å stoppe denne typen foraktfulle ytringer, som i stor grad rammer kvinner, sier hun.

Høiness mente seg ærekrenket av tre anonyme debattinnlegg på HegnarOnlines debattforum, og krevde 275.000 kroner i oppreisning. Men hun fikk ikke medhold av Oslo tingrett.

Les også: Høiness og Hegnar i rettskrangel om sexsjikane

Høiness og hennes advokat Halvard Helle sier de nå vil gå nøye gjennom premissene i dommen med tanke på å anke.

Prinsipiell sak

Saken er prinsipiell fordi det er første gang en norsk domstol skal ta stilling til utgiveres og redaktørers ansvar for anonyme ytringer på nettet.

– Det er en trist dag for alle som er opptatt av et effektivt vern mot sjikane og hets på internett. Vi tror denne dommen er rettslig feil og i utakt med den alminnelige rettsfølelse, sier Høiness.

Styreleder Trygve Hegnar i Hegnar Media sier han ikke er overrasket over dommen.

– Det mest gledelige er likevel at vi vant fullstendig og uten tvil, sier Hegnar til HegnarOnline.

– En klar dom

Hegnar Medias advokat Kyrre Eggen sier de er glade for å ha fått medhold og at tingretten har kommet til en riktig dom.

– Utfallet er ikke overraskende – vi har ment hele tiden at vi hadde en god sak. Det er dels fordi vi mener sitatene som ble framsatt ikke var ærekrenkende og dels fordi Hegnar Online ikke er ansvarlig, sier Eggen.

Han tar kommentaren fra motparten om en mulig anke til etterretning.

– Det står de fritt til å gjøre. Men dommen er meget klar etter vårt syn, og jeg tror ikke de vil få medhold i en ny rettsbehandling, sier han.

Fikk medhold i PFU

Nettforumet på hegnar.no er ikke forhåndsmoderert, og innleggene om Høiness lå ute i inntil ti dager før de ble fjernet.

Saken har tidligere vært vurdert i Pressens Faglige Utvalg, og der fikk Høiness medhold i at det var et brudd på god presseskikk at utsagnene ikke ble oppdaget og fjernet raskere.

Hegnar Media påpeker på sin side at to av utsagnene ble fjernet få minutter etter at selskapet ble gjort oppmerksom på dem. Det tredje ble fjernet av en moderator som fanget det opp.

– Jeg må bare konstaterer at en kvinnelig dommer i tingretten mente utsagnene ikke var ærekrenkende, mens medlemmene i PFU kom til motsatt konklusjon, sier Høiness. Hun understreker at temaet i saken favner mye bredere enn henne selv som person.

– Det er ingen rettspraksis på området, og jeg synes det er en prinsipielt viktig sak, sier hun.

– Disse debattsidene er som en offentlig søppelbøtte. Det er mange som plages av mobbing på nettet, men det er ingen saklig grunn til at man skal finne seg i det.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært