Medieskandale i Ungarn:

Disse fantes ikke på ungarsk TV

Sensurert bort? Flere titusener som protesterte mot regjeringen, ble usynliggjort av toneangivende media i Ungarn. Foto: Bence Járdány
Sensurert bort? Flere titusener som protesterte mot regjeringen, ble usynliggjort av toneangivende media i Ungarn. Foto: Bence Járdány

Ungarsk TV dekket statsminister Orbáns feiring av sin omstridte grunnlov mandag kveld, men usynliggjorde titusener av demonstranter som protesterte mot den i gatene utenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omverdenes frykt for at Orbán-regjeringens grep om media skaper udemokratiske tilstander i Ungarn, kan nå få ny næring.

Det ungarske sosialistpartiet MSZP krever i et åpent brev at direktørene i TV-selskapet MTV og det nasjonale telegrambyrået MTI får sparken.

Begrunnelsen er at MTV og MTI ga ungarske seere en svært så skjev politisk dekning mandag kveld.

Holdt ute av offentligheten

Statsminister Viktor Orbán og hans tilhengere feiret da den omstridte grunnloven hans regjeringsparti Fidesz fikk innført fra nyttår av.

Det skjedde på en gallaforestilling i Budapest-operaen.

I MTIs og MTVs dekning ble det utelatt at titusener av demonstranter og framtredende talere samtidig protesterte mot grunnloven i gatene utenfor Operaen.

Les: Titusener demonstrerte mot grunnlov.

Foraktet medielovgivning

Fidesz-regimet har høstet nedsettende kommentarer i og utenfor Europa, for innføringen av en medielovgivning som etter kritikernes mening innskrenker pressefriheten.

Høyres søsterparti Fidesz innførte, takket være sitt overveldende flertall i parlamentet, en medielov som høstet storm. Organer som ikke presenterer sitt stoff på en måte som mediemyndighetene anser som balansert, kan miste sin konsesjon.

Så ille var loven, at en forfatningsdomstol erklærte deler av den ulovlig. Men fra 1. januar har Fidesz fått på plass en ny grunnlov som endrer den situasjonen.

Les: Raser mot autoritært regime

Den kritiske radiostasjonen klubradio.hu står allerede i fare for bli tatt av lufta med det første.

Fra sultestreik til jatting

Journalister i det dominerende TV-selskapet MTV har sultestreiket og så fått sparken, i protest mot det de oppfatter som politisk styring.

Mandagens spesielle dekning i MTV av grunnlovsfeiringen, kan styrke mistanken om at regimets press på media virker.

Anker til Fidesz-kvinne

Men MSZPs krav om reaksjoner på mandagens dekning, faller trolig på stengrunn.

Det åpne brevet er rettet til lederen for den nye, Nasjonale Nyhets- og Mediemyndigheten Fidesz har opprettet, Annamária Szalai.

Hun har i to tiår vært aktiv Fidesz-politiker.

- Ødelegger Ungarns omdømme

- Din avgjørelse vil ha betydning ikke bare for Ungarns millioner av innbyggere, men også på opinionen blant de hundrevis av millioner i land vi står i vennskapelig forbindelse med, skriver Sosialistpartiet i sitt brev til regjeringens medie-vaktbikkje.

Les flere nyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært