Livsvarig fengsel for 18 år gammelt rasistisk drap

FIKK LIVSTID: Gary Dobson (t.v.) og David Norris er idømt livsvarig fengsel for drapet på 18 år gamle Stephen Lawrence i 1993. Foto: Reuters
FIKK LIVSTID: Gary Dobson (t.v.) og David Norris er idømt livsvarig fengsel for drapet på 18 år gamle Stephen Lawrence i 1993. Foto: Reuters

Etter 18 år blir omsider to menn straffet for drapet på den svarte tenåringen Stephen Lawrence. Saken rystet britene og har vært en verkebyll for London-politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gary Dobson (36) og David Norris (35) var selv tenåringer da de begikk drapet på Stephen Lawrence i 1993. Først tirsdag denne uka ble de funnet skyldig i rasistisk motivert drap, og onsdag ble de dømt til fengsel på livstid.

– Drapet har merket hele nasjonen, sa dommeren Colman Treacy, som ga Dobson en minstetid på 15 år og to måneder og Norris minstetid på 14 år og tre måneder.

Dommeren var nødt til å ta hensyn til hvor unge de to var da de begikk ugjerningen, og straffene er derfor lavere enn de to ville ha fått dersom drapet var begått senere.

Dobson og Norris var to av flere hvite ungdommer som gikk til angrep på Lawrence på en bussholdeplass sørøst i London. Den 18 år gamle gutten ble knivstukket og døde på grunn av blodtap.

Verken Dobson eller Norris holdt kniven, men Treacy sa de to støttet opp om handlingen.

Gransket politiet

Selv om både Dobson og Norris tidlig ble pågrepet sammen med tre andre og mistenkt i saken, ble de aldri stilt for retten. Det førte til massiv kritikk av politiet i London.

Polititjenestemennene som etterforsket saken ble anklaget for å være inkompetente av en granskingskommisjon. I granskingsrapporten fra 1999 omtales dessuten politistyrken i London som institusjonelt rasistisk.

Lawrences familie forsøkte å få stilt Dobson og to andre menn for retten i et privat søksmål, men saken kollapset i 1996.

Flere drapsmenn

Britiske medier påpeker at flere drapsmenn fortsatt er på frifot. Politiet sier også at de fortsatt arbeider for å stille flere mistenkte for retten, men innrømmer at de ikke følger konkrete spor.

– Jeg tror ikke jeg kan hvile før alle er stilt til ansvar, sa Lawrences far, Neville, tirsdag, da Dobson og Norris var funnet skyldig.

De tre andre mennene som opprinnelig ble pågrepet i saken, er for lengst navngitt og «funnet skyldig» i britiske aviser.

Offerets mor, Doreen, har stått i spissen for kampen for rettferdighet for sønnen og klandrer fortsatt politiet for feilene de begikk.

– Dette er ingen grunn til å feire, sa hun tirsdag. Hun advarte dessuten om at rasisme fortsatt er et stort problem i Storbritannia. Så sent som i romjula ble en indisk student drept i Manchester. En mann er mistenkt for drapet, som politiet omtaler som hatkriminalitet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært