Romney vant med åtte stemmer i Iowa

Mitt Romney vant nominasjonsmøtene i Iowa med hårfin margin. Men for Rick Santorum var Iowa en triumf, og han kan bli farlig for Romney.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om resultatet av nominasjonsvalget i Iowa

* Mitt Romney – 25 prosent

* Rick Santorum – 25 prosent

* Ron Paul – 21 prosent

* Newt Gingrich – 13 prosent

* Rick Perry – 10 prosent

* Michelle Bachmann – 5 prosent

* Jon Huntsman – 1 prosent

Ifølge kilder i Det republikanske partiet vant Romney med bare åtte stemmer over Santorum av i alt 122.255 avgitte stemmer på nominasjonsmøtene i Iowa. Resultatet var i virkeligheten dødt løp, med 25 prosent til hver av de to.

For Romney var seieren i den konservative delstaten gode nyheter siden han opprinnelig ikke satset tungt på å vinne her, og siden han tilhører sentrum av partiet.

– Dette har vært en stor seier for Santorum, som har jobbet hardt i Iowa. Det er også en stor seier for oss, sa Romney, som også gratulerte Ron Paul med tredjeplassen, ifølge CBS News.

Rakket ned på Obama

Etter at Romney hadde gratulert motkandidatene med resultatene, rakket han ned på Obama, som han mener har vært en stor fiasko.

– Dette er en kveld da Amerika vinner. Vi skal forandre Det Hvite hus og bringe Amerika tilbake, sa Romney, før han forlot Iowa og sette kursen mot New Hampshire.

Han håper nå at nominasjonen kan være i boks om han som ventet vinner nominasjonsvalget i New Hampshire neste uke og gjør det rimelig godt i det neste valget i South Carolina.

Se video: Romney vant i Iowa

Takket Gud

Men Santorums uventet gode resultat i Iowa kan være en strek i Romneys regning og legge grunnlaget for en langvarig kamp mellom de to med Ron Paul som et uberegnelig alternativ.

– Dette har vært en fantastisk reise, sa Santorum, som takket Gud etter valgthrilleren.

Dersom den religiøse og konservative delen av partiet, som er skeptisk til Romney, samler seg om Santorum, seiler han opp som en farlig konkurrent til Romney.

– Med deres hjelp og Guds nåde kan vi ha en ny, morsom kveld neste uke, sa Santorum til velgerne.

– Det som vinner i USA, er modige ideer, skarpe kontraster og en plan som inkluderer alle, sa Santorum.

Perry ut?

Liberalisten Paul gjorde det noe dårligere enn han hadde håpet på, med 21 prosent av stemmene, men det er godt nok til at han fortsetter.

Newt Gingrich derimot var svært skuffet over bare å få 13 prosent. Men han biter tennene sammen og lover å fortsette kampen.

Les også: – Det er kun gradsforskjeller mellom kandidatene

For Texas-guvernør Rick Perry og kongressrepresentanten Michele Bachmann gikk det katastrofalt dårlig.

Perry har allerede varslet at han med bare 10 prosent av stemmene nå reiser hjem til Texas for å vurdere om det er verdt det å fortsette kampen.

Bachmann, som vant prøvevalget i Iowa i fjor sommer, fikk bare 5 prosent.

Partiapparatets støtte

Romney må fortsatt regnes som den store favoritten til å bli Republikanernes presidentkandidat og president Barack Obamas utfordrer i november.

Han har gjennom mange år bygd seg opp lang politisk erfaring, en formidabel valgkamporganisasjon og en velfylt kasse. Han har dessuten partiapparatets støtte i ryggen siden han regnes for å ha størst mulighet til å tiltrekke sentrumsvelgere og slå Obama til høsten.

Hans problem er imidlertid at de moderate etter hvert er kommet i mindretall i det republikanske partiet, der han kan regne med en støtte på rundt 25-30 prosent.

Les også: Romney tar sikte på dobbeltseier

Det er Tea Party og religiøse konservative som nå setter tonen i partiet, og det er de som er de mest aktive i nominasjonsprosessen. De er skeptiske til ham, både fordi han er mormoner og fordi de mistenker ham for å være en skapliberaler.

Santorum derimot kan regne med et konservativt grunnfjell i partiet på opp til 40 prosent, men hans problem er at han er at han ikke har noe særlig godt oppbygd valgkamporganisasjon utenfor Iowa.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært