Ny vurdering: Breivik er ikke schizofren

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener nye opplysninger om Anders Behring Behring Breiviks mentale helse støtter kravet om nye sakkyndige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre psykologer og en psykiater som har fulgt opp Breivik i Ila fengsel, mener at han verken er psykotisk eller schizofren, melder TV 2.

Fagfolkene fra Sandvika distriktspsykiatriske senter finner heller ikke at Breivik trenger medisiner, og at det ikke er noen fare for at han skal ta livet sitt.

Gjort jobben

– De som uttaler seg nå, har minst like god erfaring som de to som ble oppnevnt av Oslo tingrett. De har gjort den nødvendige jobben med å foreta observasjon over tid, slik straffeprosessloven åpner for. Det de har konkludert med, er helt i tråd med det ungdommene fra Utøya forteller om gjerningsmannens kalde og planlagte framferd, sier Larsen til NTB.

Les også: Breivik vil ikke bli undersøkt på nytt

Psykologene og psykiateren har kommet til en helt annen konklusjon enn rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

I en omstridt rapport slo de for en måned siden fast at Breivik var strafferettslig utilregnelig.

Breivik har sittet isolert i Ila fengsel i flere måneder, men bare tre uker etter 22. juli begynte helseteamet fra Sandvika en tett oppfølging av ham. Deres konklusjon vil ifølge TV 2 trolig føre til oppnevnelse av nye sakkyndige.

Helsevesenet

Det var direktør Knut Bjarkeid i Ila fengsel som ba Bærum kommune foreta en utredning om hvilke helsetiltak som var riktige overfor Breivik, etter at han ble kjent mentalt syk og strafferettslig utilregnelig.

Teamet er en del av det offentlige helsevesenet og har ingenting med rettssaken å gjøre.

– Breivik burde vært begjært innlagt, slik at man kunne komme til bunns i hans eventuelle sykdomsbilde. Med tanke på alle de millionene som er brukt på å etterforske denne saken, burde man åpenbart sørget for dette, sier Larsen.

Les også: Ber om ro rundt Breivik-diagnose

Hun mener all tvil om hans mentale helse må ryddes av veien og at det nå foreligger en tung faglig knagg å henge en oppnevnelse av nye sakkyndige på.

Hele 90 prosent av Larsens klienter (rundt 50 personer) går inn for nye sakkyndige, noe hun vil redegjøre for i brev til tingretten.

Nye observasjon

Bistandsadvokat John Arild Aasen mener de to ulike konklusjonene fra faglig hold tilsier ny observasjon av Breivik. Aasen representerer tre unge som var på Utøya.

– Det er stor faglig uenighet og åpenbart nødvendig med nærmere undersøkelser, sier han til TV 2.

Statsadvokat Svein Holden, som er én av to aktorer i saken, ble nylig gjort kjent med konklusjonen til helseteamet fra Sandvika. Han opplyser at aktoratet vil si sin mening om denne utviklingen i et brev til Oslo tingrett.

Fristen for å komme med synspunkter på spørsmålet om flere sakkyndige utløper torsdag. Bistandsadvokatene er så langt ikke formelt blitt orientert om den nye vurderingen av Breiviks tilregnelighet.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært