Meny

Planlegger å stenge av deler av Mandal sentrum

Fyrvokter Kjell Olsen venter på at ekstremværet Emil er på vei utenfor Lindesnes fyr tirsdag ettermiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli aktuelt å stenge av deler av Mandal sentrum som følge av uværet Emil. Det er ventet at vannet vil stige så mye at det vil fylle gatene.

– Vi ser for oss at Øvrebyen vil kunne bli sperret av helt eller delvis, fordi vannet erfaringsmessig vil bli stående over gatenivå her. Det samme kan også skje i rundkjøringen midt i sentrum, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til NRK.

Politiet har i samråd med kommunen valgt å skru av lysene i Furulundene og på Sjøsanden så det ikke ekstreme turgåere skal bli fristet til å ta seg en tur ut.

– Furulunden er stedet der alle mandalitter går tur. Vi har hatt tilfeller der det har blåst ned betydelig mengder trær i Furulunden før, og da var det mindre vind enn det som er meldt nå. Jeg tror vi vil få trefall i skogen nå, og vi må hindre at noen blir skadd, sier politistasjonssjefen.

Også Agder Energi følger værforholdene nøye utover kvelden og natten, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi har iverksatt en betydelig beredskap. Akkurat nå er det rundt 100 personer ekstra som enten er på vakt eller i beredskap. Det dreier seg om alt fra folk som håndterer feilmeldinger, til de som er ute og søker etter feil og linjeryddere, sier informasjonsdirektør Realf Ottesen i Agder Energi.

Kortvarig storm

– Nå blåser det skikkelig ute, sa værstatistiker Bernt Lie til NTB tirsdag kveld.

Han tilbringer starten på det nye året aller lengst sør i landet, og forteller at vinden tirsdag kveld har tatt seg opp betraktelig.

Les også: Nå kommer «Emil» til Sør-Norge

– Vi må vel kanskje tilbake til år 2000 før det blåste like tøft som det været vi får her nå. Det var før ordet ekstremvær og man begynte å navngi uvær, sier Lie.

Tirsdag ettermiddag blåste Emil kraftigst ved Utsira fyr i Rogaland, men der avtok det mot kvelden.

– Det er spennende å se hvor selve sentrum av stormen vil komme. Om det blir på land eller på sjøen. Er man midt inne i orkanen blir det først helt vindstille før det begynner å blåse kraftig igjen, men da i motsatt retning, sier Lie.

Meteorologisk institutt sendte allerede tirsdag formiddag ut ekstremvarsel for Vest-Agder. Utover kvelden og natta vil Emil være på sitt kraftigste, for så å avta noe tidlig onsdag morgen.

Uværet blir ikke like kraftig som Dagmar, men ekstremt til å være i denne regionen, opplyser nettsiden Vær og vind.

– Ikke lett å være en skikkelig landkrabbe og oppleve sånt vær rett utenfor døren, spøker Lie.

– Nå er det storm i kastene

Det var tirsdag kveld målt storm i kastene ved Lindesnes fyr.

– Vi forventer orkan styrke utover natten, sier fyrvokter Kjell Olsen ved Lindesnes fyr til NTB.

Ekstremværet Emil var ventet å slå til mot agderfylkene med full styrke sent tirsdag kveld.

– Vinden kommer til å øke utover kvelden og natten, og vil være på sitt kraftigste mellom klokken to og seks natt til onsdag, sier Olsen.

Uværet kommer til å prege Østlandet og Sør-Rogaland i tillegg til agderfylkene.

Et stormsenter er på vei fra Nord-Skottland østover mot Sør-Norge og vil havne over de nordlige delene av agderfylkene tirsdag kveld.

Vinden dreier til å bli mer sørvestlig, mens det om kvelden ventes full og sterk storm langs kysten. Det meldes også om lokalt mye nedbør flere steder.

Se også: Storm i kastene

Meteorologene har også sendt ut varsel om høy vannstand for strekningen svenskegrensen til Ålesund. Fra onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet 60 – 100 centimeter over høyden i tidevannstabellene. Høyest blir vannstanden rundt Oslofjorden.

Les flere nyheter her

Populært