Stadig kjøligere forhold mellom Iran og Vesten

Iran har de siste ti dagene gjennomført en militærøvelse i området rundt Persiabukta. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Iran har de siste ti dagene gjennomført en militærøvelse i området rundt Persiabukta. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike vil at EU-landene skal følge i USAs fotspor og bli enige om nye sanksjoner mot Iran for landets atomprogram. Iran advarer på sin side mot at amerikanske hangarskip returnerer til basen i Persiabukta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frankrike vil at sanksjonene skal strammes inn, og president Nicolas Sarkozy har i den forbindelse kommet med to konkrete forslag. Det første er å fryse den iranske sentralbankens verdier, et strengt tiltak, og det andre er en embargo på iransk oljeeksport, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé på fransk TV tirsdag.

– Iran jobber fortsatt med å utvikle atomvåpen. Jeg er ikke i tvil. Den forrige rapporten fra IAEA var også ganske klar på dette. Det er grunnen til at Frankrike, uten å ødelegge for forhandlinger og dialog med Iran, ønsker strengere sanksjoner, sa Juppé.

Økt spenning

USAs president Barack Obama godkjente lørdag et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, harde sanksjoner mot Iran.

Les også: Iran advarer USA

Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker at europeerne tar et lignende steg innen 30. januar for å vise hva vi mener om saken, uttalte Juppé.

Vestens forhold til Iran er blitt mer spent i løpet av det siste halvåret. Vesten frykter at Iran er i ferd med å skaffe seg atomvåpen, mens Iran hevder atomprogrammet har fredelige formål.

Les også: Iran prøveskjøt raketter

Iran «venter» nå på at EU skal arrangere et møte for nye forhandlinger om atomprogrammet, ifølge talsmann for det iranske utenriksdepartementet Ramin Mehmanparast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for EU, Michael Mann, mener imidlertid at det er Iran som må gjøre neste trekk.

Advarer mot skip

Samtidig som den politiske prosessen ser ut til å ha stoppet opp, advarer nå Iran mot at USAs hangarskip i Midtøsten skal returnere til basen i Persiabukta.

– Vi advarer kun én gang. Fiendens skip er blitt flyttet til Omanhavet på grunn av øvelsen vår. Vi anbefaler og insisterer på at dette krigsskipet ikke returnerer til Persiabukta, sa den iranske militærsjefen, brigader Ataollah Salehi tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsdepartement svarer på sin side at det ikke vil endre sine planer, men fortsette å operere i regionen på samme måte som landet har gjort «i flere tiår».

– Dette er nødvendig for å opprettholde kontinuiteten og den operasjonelle støtten til pågående oppdrag, sier Pentagons pressetalsmann George Little.

Militærøvelse

Iran har de siste ti dagene gjennomført en militærøvelse i området rundt Persiabukta.

Iranske myndigheter hevdet mandag at de har gjennomført vellykkede tester av to raketter ved Hormuzstredet, der en betydelig andel av oljen fra Midtøsten skipes ut. Iranske militære hevdet at det var snakk om langdistanseraketter, men dette tilbakeviser Russland.

– Iran har ikke teknologi til å lage mellomdistanseraketter eller langtrekkende interkontinentale ballistiske raketter, sier Vadim Koval, som er talsmann for det russiske forsvaret, til Interfax.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under militærøvelsen den siste uka har den iranske marinen blant annet øvd på å stenge Hormuzstredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis passerte i forrige uke gjennom Hormuzstredet øst mot Omanhavet og dro gjennom området hvor Iran har gjennomført sine marineøvelser.

I forrige uke kom det antydninger om at Iran kan svare med å sperre skipsleden dersom det innføres internasjonale sanksjoner som rammer landets oljehandel.

Sjokkbølger

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror ikke på et slikt scenario.

– Det er derimot reell fare for at Israel og/eller USA går til angrep på

Iran i 2012. Da vil aksjoner mot Hormuzstredet være et mulig iransk mottiltak. Hvis bare én oljetanker senkes i dette området, vil det sende sjokkbølger inn i verdensøkonomien, påpeker han.

Marinens øverstkommanderende Habibollah Sayyari sa mandag at landet ikke har noen intensjoner om en slik aksjon.

– Det er ikke gitt ordre om å stenge Hormuzstredet. Men vi er forberedt på ulike scenarier, sa han ifølge nasjonalt fjernsyn, melder Reuters.

Les flere nyheter her