Meny

Bjørgens beste Tour-løp

Marit Bjørgen gikk en knallsterk klassisketappe og tok inn viktige sekunder på Tour de Ski-leder Justyna Kowalczyk tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Bjørgen (31) kan være på vei til å finne igjen storformen fra før jul. Tirsdag var det sus over henne.

Hun slo erkerival Justyna Kowalczyk med 3,9 sekunder, og med bonussekunder i tillegg tok hun igjen 8,9 sekunder av forspranget som de siste to års vinner hadde opparbeidet seg.

Opp til Kowalczyk skiller det 17,7 sekunder.

Landslagstrener Egil Kristiansen var ikke i tvil etter løpet der Bjørgen tok ut det hun hadde av krefter og lå utslitt på bakken etter målgang.

Det er et godt tegn når løperne er utslitt.

– Det var klart det beste hun har gjort så langt i touren. Det sprutet av henne. Jeg så det allerede i den første bakken der jeg sto, sa Kristiansen.

Selv om Bjørgen har to 1.-plasser og tre 2.-plasser hittil på de fem første konkurransedagene, har hun ikke virket like pigg som da hun herjet med resten av verden på tampen av fjoråret.

– Hun har gått litt med håndbrekket på. I dag gjorde hun alt rett. I de første rennene viste hun at hun ikke var like skarp som hun var før jul. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at hun ble syk i forkant av rennene i Rogla, sa Kristiansen.

Enighet

Du trenger ikke være spesielt stor ekspert for å stille deg bak Kristiansens uttalelser. Bjørgen selv utfordret ham heller ikke. Det hjelper på både humør og selvtillit med to seirer på rappen.

– Jeg er meget fornøyd, og dette var kanskje ett av mine beste renn i touren. Følelsen var god, og jeg ville være med å kjempe i toppen, sa 31-åringen.

Bjørgen lå bak Kowalczyk etter den første kilometeren, men var kommet seg i tet på toppen av løypa. Da skjønte hun at det var gode sjanser for seier.

– Hva betyr en slik seier?

– Det betyr mye for selvtilliten når ting fungerer og jeg viser at jeg er med og kjemper.

Aldri

Bjørgen har aldri vært innom tanken på å gi opp kampen mot den formsterke polakken.

– Jeg var nok hakket bedre før jul. Slik er dette gamet. Men jeg har vært i bra form her også og har vært på pallen hver dag. Jeg har ikke gitt opp noe som helst.

På pallen kan Bjørgen komme under onsdagens skøytesprint også.

– Målet er en plass i finalen. Skøytesprint passer meg bedre i forhold til Kowalczyk, og alt kan skje. Kanskje ender det med at vi går sammen under torsdagens 15 kilometer, sa Bjørgen.

Lenger ville hun ikke spekulere. I likhet med Kowalczyk er Bjørgen påpasselig med ikke å snakke for langt fram i tid.

I Tour de Ski er det «en dag om gangen» som teller, mener de to duellantene.

Les flere nyheter her

Populært