Bjørgens beste Tour-løp

Marit Bjørgen gikk en knallsterk klassisketappe og tok inn viktige sekunder på Tour de Ski-leder Justyna Kowalczyk tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix.
Marit Bjørgen gikk en knallsterk klassisketappe og tok inn viktige sekunder på Tour de Ski-leder Justyna Kowalczyk tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Marit Bjørgen (31) kan være på vei til å finne igjen storformen fra før jul. Tirsdag var det sus over henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun slo erkerival Justyna Kowalczyk med 3,9 sekunder, og med bonussekunder i tillegg tok hun igjen 8,9 sekunder av forspranget som de siste to års vinner hadde opparbeidet seg.

Opp til Kowalczyk skiller det 17,7 sekunder.

Landslagstrener Egil Kristiansen var ikke i tvil etter løpet der Bjørgen tok ut det hun hadde av krefter og lå utslitt på bakken etter målgang.

Det er et godt tegn når løperne er utslitt.

– Det var klart det beste hun har gjort så langt i touren. Det sprutet av henne. Jeg så det allerede i den første bakken der jeg sto, sa Kristiansen.

Selv om Bjørgen har to 1.-plasser og tre 2.-plasser hittil på de fem første konkurransedagene, har hun ikke virket like pigg som da hun herjet med resten av verden på tampen av fjoråret.

– Hun har gått litt med håndbrekket på. I dag gjorde hun alt rett. I de første rennene viste hun at hun ikke var like skarp som hun var før jul. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at hun ble syk i forkant av rennene i Rogla, sa Kristiansen.

Enighet

Du trenger ikke være spesielt stor ekspert for å stille deg bak Kristiansens uttalelser. Bjørgen selv utfordret ham heller ikke. Det hjelper på både humør og selvtillit med to seirer på rappen.

– Jeg er meget fornøyd, og dette var kanskje ett av mine beste renn i touren. Følelsen var god, og jeg ville være med å kjempe i toppen, sa 31-åringen.

Bjørgen lå bak Kowalczyk etter den første kilometeren, men var kommet seg i tet på toppen av løypa. Da skjønte hun at det var gode sjanser for seier.

– Hva betyr en slik seier?

– Det betyr mye for selvtilliten når ting fungerer og jeg viser at jeg er med og kjemper.

Aldri

Bjørgen har aldri vært innom tanken på å gi opp kampen mot den formsterke polakken.

– Jeg var nok hakket bedre før jul. Slik er dette gamet. Men jeg har vært i bra form her også og har vært på pallen hver dag. Jeg har ikke gitt opp noe som helst.

På pallen kan Bjørgen komme under onsdagens skøytesprint også.

– Målet er en plass i finalen. Skøytesprint passer meg bedre i forhold til Kowalczyk, og alt kan skje. Kanskje ender det med at vi går sammen under torsdagens 15 kilometer, sa Bjørgen.

Lenger ville hun ikke spekulere. I likhet med Kowalczyk er Bjørgen påpasselig med ikke å snakke for langt fram i tid.

I Tour de Ski er det «en dag om gangen» som teller, mener de to duellantene.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært