Apen Kanzi fikser biffen selv

Bonobons-apen Kanzi, som er en såkalt dvergsjimpanse, er blitt en ekte mester på kjøkkenet. Se video lenger ned i saken. (Foto: GreatApeTrust.com)
Bonobons-apen Kanzi, som er en såkalt dvergsjimpanse, er blitt en ekte mester på kjøkkenet. Se video lenger ned i saken. (Foto: GreatApeTrust.com)

Her er en i apefamilien som ikke trenger besøk av Eivind Hellstrøm med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er kjent at enkelte dyrearter bruker kvister og blader som verktøy, så er det foreløpig ingen i dyreverden som kan vise til bonobo-apen Kanzi sine finjusterte kokkekunster.

31 år gamle Kanzi holder til i et forskningsinstitutt kalt Great Ape Trust ved Des Moines, Iowa. Der har han over tid lært seg å fyre opp sitt eget bål ved hjelp av fyrstikker, og tilberede sin egen mat, melder britiske Daily Mail.

Blant matrettene er stekte hamburgere og grillede marsmallows, og når måltidet er ferdig slukker Kanzi skånsomt flammene med en flaske vann.

Dr. Sue Savage-Rumbaugh ved Great Ape Trust har fulgt Kanzi tett over mange år, og hun forteller til Daily Mail at Kanzi har vært fascinert av leirbål siden han var liten. Flere års trening har gjort Kanzi i stand til å starte, og holde liv i sitt eget leirbål.

- Når mennesker lærte å kontrollere ild, og temme hunder, begynte vi å føle et nytt nivå av sikkerhet som igjen ga oss frihet til å bli mer kreative og lage mer sofistikerte kulturer, forklarer Savage-Rumbaugh til Daily Mail.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Forskerne som jobber med apene i reservatet der Kanzi bor, er ikke i tvil om at Kanzi ligger langt foran de andre apene ferdighetsmessig.

Blant annet bruker Kanzi et tastatur med symboler for å kommunisere med forskerne. Hvert symbol representerer et unikt ord.

Så langt har Kanzi lært å «si» 500 ord gjennom tastaturet, og forstår rundt 3000 talte ord.

Bononbo-apen er i dag en av de mest utrydningstruede artene, og det anslås at det nå bare er 10.000-50.000 som lever i det fri.

98-99 prosent av DNA til Bononbo-apen er identisk med menneskets, skriver Daily Mail.

Les også: Tarzans ape er død

Les også: Fant (og spiste) ny ape

Les også: Iran vil sende apekatt til verdensrommet

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært