De første ras-evakuerte får vende hjem

Raset ved Esp på Byneset. Raset har skjedd i et område med dyrket mark og spredt bebyggelse. Ingen hus er blitt tatt av raset, og ingen personer har blitt skadd. Foto: Ned Alley / Scanpix
Raset ved Esp på Byneset. Raset har skjedd i et område med dyrket mark og spredt bebyggelse. Ingen hus er blitt tatt av raset, og ingen personer har blitt skadd. Foto: Ned Alley / Scanpix

De første ras-evakuerte får nå flytte hjem til Byneset i Trondheim. NVE frykter ikke nye, store ras i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE, kommunen og politiet ga tirsdag grønt lys for at beboerne i to gårdsbruk og en enebolig i rasområdet kunne flytte tilbake.

– Vi er godt i gang med grunnboring i området, og håper det kan gi grunnlag for å frigi flere gårder og boliger i nær framtid, sier senioringeniør Geir Hagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det går fortsatt småras fra raskanten, men vi er ikke særlig bekymret for at det skal gå nye, store ras, sier Hagen til NTB.

Les også: - Kvikkleire må avdramatiseres

Rasmassene har demmet opp en bekkedal, og NVE håper å komme i gang med strakstiltak for å stabilisere rasmassene.

– Dersom vi skulle få en mildværsperiode med flom, kan bekken ta nye løp og rasmassene komme i ny bevegelse. Vi har derfor bedt kommunen om å få legge på stein for å stabilisere massene. Dette er et strakstiltak, som vi ber om å få sette i gang så fort som mulig, sier Hagen.

NVE om skredfaren: - Vet ikke om kartleggingen blir god nok

Det er fortsatt vel 30 personer som er evakuert etter det store leirraset i grenda Esp på Byneset første nyttårsdag. Det er usikkert når alle kan flytte tilbake.

– Vi jobber på spreng med grunnboringer og analyser av grunnforholdene, og tar gård for gård. I verste fall kan det ta et par uker før alle de evakuerte er tilbake, sier Hagen.

Les også:

Ras skyldtes snøsmelting - ikke klima

Frykter at boligområde skal rase ut

100.000 i skredfare

Enda våtere klima

Vant kampen mot kvikkleiren

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært