Meny

Tysklands president prøvde å kneble medier

I HARDT VÆR: Den tyske presidenten Christian Wulff har havnet i et økende politisk stormvær etter anklager om manglende åpenhet rundt et privat huslån. Nå blir det avslørt at Wulff forsøkte å true Tysklands største avis, tabloiden Bild, til taushet om saken. Presidenten skal senere ha kontaktet toppledelsen i Bild og bedt om unnskyldning for sin opptreden. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands president Christian Wulff er i hardt vær etter å ha forsøkt å sette munnkurv på medier som ville omtale rot i presidentens privatøkonomi.

Rett før jul måtte Wulff rykke ut og beklage at han ikke åpent fortalte om lånet han tok opp fra en personlig venn for å kunne kjøpe seg hus. Han er også blitt anklaget for snusk i forbindelse med feriereiser og andre personlige utgifter.

I den første uken av 2012 velter nye anklager inn over den konservative politikeren som har vært tysk statssjef siden 2010 og før det var regjeringssjef i delstaten Niedersachsen.

Som president har han først og fremst representative oppgaver, men skandaleanklagene mot ham er også en belastning for hans partifelle, statsminister Angela Merkel, ikke minst siden hans forgjenger, Horst Köhler, for bare halvannet år siden trakk seg etter omstridte uttalelser om Tysklands rolle i Afghanistan.

«Krig»

Den 12 desember skal Wulff ha ringt sjefredaktør Kai Diekmann i tabloidavisen Bild, som er Tysklands (og Europas) største, for å kreve at avisen lot være å skrive om huslånet. Diekmann var ikke på kontoret, men presidenten la angivelig igjen en flere minutter lang monolog på sjefredaktørens telefonsvarer, der det var snakk om «å krysse Rubikon» og «føre krig».

Kommentar: Økt innvandrerfrykt i Tyskland

Uttrykket «å krysse Rubikon» stammer fra Julius Cæsar, og presidentens bruk av denne formuleringen sier ifølge onde tunger mye om hvilket format Wulff tildeler seg selv.

Innholdet i beskjeden ble kjent blant Bilds medarbeidere ved nyttårstider, samtidig som det sto klart at verken sjefredaktør Diekmann eller Bild-utgiver Mathias Döpfner ville la seg true til taushet.

Tvert om: Allerede dagen etter telefonoppringningen fikk Bilds lesere vite om huslånet til en verdi av en halv million euro eller vel 3,85 millioner kroner. Bild skal, i samsvar med vanlig journalistisk skikk og bruk, ha bedt Wulff om en kommentar, som presidenten først ga før han så trakk den tilbake.

Fram og tilbake

Wulff skal også ha tatt ny kontakt med Kai Diekmann og bedt om unnskyldning for så vel tonen som innholdet i beskjeden han la igjen på svareren. Ifølge en talskvinne skal presidenten ha understreket at han setter trykke- og ytringsfriheten høyt.

Les også: Ti år uten lønnsøkning i Tyskland

Det tyske journalistforbundet DJV har stilt seg svært kritisk til Wulffs opptreden.

– Folk på samfunnets topplan må finne seg i kritisk omtale, det er nødvendig for den frie meningsdannelsen, heter det i en uttalelse fra forbundet.

Wulff-saken kan i verste fall bidra til økt politikerforakt i Tyskland, der det har vært en rekke skandaler på topplanet. De færreste tyskere har glemt at forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg i fjor måtte gå av etter at han ble tatt for plagiat i sin doktorgradsavhandling.

Les flere nyheter

Populært